Erytrytol

Produktów: 1
Sortowanie
:
Domyślnie
AllNutrition Erytrytol
Spodziewamy się tego na dniach
AllNutrition Erytrytol
1000 g

Czym jest erytrytol?

Erytrytol to naturalny, bezkaloryczny słodzik, który powstaje w wyniku fermentacji skrobi kukurydzianej lub pszennej (bezpiecznej dla osób z celiakią) i nie ma nieprzyjemnego posmaku. Występuje również powszechnie w naturze w owocach lub warzywach. Główne właściwości erytrytolu to:

  • zerowy indeks glikemiczny,
  • prawie zerowa zawartość kalorii,
  • niższa słodycz niż cukru (60‑70%),
  • przydatność dla diabetyków,
  • przydatność w dietach niskowęglowodanowych lub niskowęglowodanowych.

Słodzik erytrytol jest stosowany jako bezkaloryczna alternatywa dla cukru do słodzenia kawy, herbaty, deserów, kaszek lub posiłków. Ze względu na niższą słodycz, można nim zastąpić konwencjonalny cukier w proporcji nieco wyższej niż 1:1. Erytrytol jest powszechnie sprzedawany w postaci krystalicznej, ale sproszkowana forma jest przydatna na przykład do pieczenia.

Erytrytol spożywany z umiarem nie powoduje skutków ubocznych, ale duże dawki (powyżej 50 g) mogą powodować problemy trawienne. Słodzik ten jest również odpowiedni w okresie ciąży.

Pokaż więcej Pokaż mniej

Możesz być również zainteresowany