Vilgain Białko serwatkowe bez laktozy
Recenzje
Fajnie by było, gdyby dało się mieszać. Wierzę, że poprawisz tę konsystencję, jak wszystko do tej pory:)
W przeciwieństwie do białek z laktozą, trochę nieprzyjemna konsystencja. Kiedy nabieram białko z torebki, rozlewa się po całym pomieszczeniu, pozostaje na miarce i sprawia, że moje ręce są zakurzone. Smak białka nie jest do końca przyjemny, do picia jest ok, ale po dodaniu do owsianki naprawdę nie jest dobrze. Ale rozumiem, że po prostu to białko jest inne ze względu na to, że nie zawiera laktozy. Niestety nie kupię go ponownie.
Gdybym mógł dałbym ocenę 0. Nie da się go absolutnie wymieszać w cassis jest jakby zwilżony przy jedzeniu jem błoto. Nie wiem czy mam wadliwy egzemplarz ale po wysuszeniu w wodzie lub mleku robi się piana i oblepia mi cały shaker.Rozpuszczalność jest absolutnie fatalna. Wygląda mi to na lepkie ciasto gnocchi 🤢.
Smak jak dla mnie zupełnie w porządku, w shakerze można mieszać bez problemów. Niestety po dwóch tygodniach stosowania wylądowałem u gastroenterologa. Wzdęcia, niestrawność itp. Nie mam nietolerancji laktozy, normalnie jem produkty bez laktozy (masło, jogurt, mleko...), ale musiałem przestać brać to białko. Nie wiem, czy to zła partia, czy mój organizm inaczej na nie reaguje, ale wolę napisać, żeby każdy z nietolerancją uważał i obserwował, jak reaguje.
Białko jest idealnie gęste, ładnie się rozpuszcza, nie jest przesłodzone i jest łatwiejsze do strawienia niż klasyczne białka serwatkowe (nietolerancja laktozy). Wanilia jest dla mnie najlepsza, jagoda bardzo subtelna, ale smak wydaje się sztuczny.
Wreszcie. Świetne białko serwatkowe bez laktozy, tylko na bazie naturalnej, bez chemicznego słodzenia, niesłodzone (łagodny smak). Dobrze rozpuszcza się w shakerze, nie mam z tym żadnych problemów, a piana znika w moment. Lekkostrawny. Dla mnie 1.
Niestety smak białka nie przypadł mi zbytnio do gustu, w shakerze jest dość grudkowate. Można go jednak użyć do uzupełnienia białka w owsiance, plusem jest przystępna cena. Wolę jednak pozostać przy moim ulubionym BioTechu :-)
Wszystko jest w porządku z białkiem poza jego rozpuszczalnością, która niestety jest bardzo słaba :( Czy to w shakerze, czy gdy dodaję je do płatków śniadaniowych/zbożowych, tworzą się grudki i trzeba długo mieszać białko, aby się rozpuściło.