Vilgain Fasola mung – małe ziarenka o wielkich korzyściach dla ciała i potraw
Vilgain Fasola mung – małe ziarenka o wielkich korzyściach dla ciała i potraw
Vilgain Fasola mung - wybierz swoją ulubioną azjatycką roślinę strączkową
Złota fasola wigna, znana bardziej jako fasola mung, to egzotyczna roślina strączkowa popularna w Azji Wschodniej, zwłaszcza w Chinach, Indiach i Tajlandii.
Źródło dobrze wykorzystanych makro i mikroskładników odżywczych
Fasolę mung poznasz raczej jako jedną z roślin uprawnych o doskonałych właściwościach kiełkujących. Kiełki to także sposób, w jaki fasola mung jest najczęściej spożywana. Wynika to ze znacznej poprawy wykorzystania cennych substancji, zwłaszcza błonnika, białka, antyoksydantów i składników mineralnych (żelaza, wapnia i potasu).
Na surowo doskonale sprawdzają się w sałatkach, z pastą do smarowania pieczywa lub jako element warzywnej dekoracji. Można je również stosować ugotowane w azjatyckich mieszankach i zupach. W smaku przypominają groszek i klasyczną fasolę.
Vilgain Fasola Mung w punktach:
- fasola idealna do kiełkowania
- bogata w białko
- źródło żelaza, wapnia i potasu
- ulubiony składnik kuchni azjatyckiej
- smakuje jak groch lub fasola
100 g | |
Wartość energetyczna | 1453 kJ / 347 kcal |
Tłuszcze | 1,2 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,4 g |
Węglowodany | 63 g |
- w tym cukry | 6,6 g |
Białko | 24 g |
Sól | 0,04 g |
Składniki
Fasola Mung - złota vigna(Phaseolus aureus).
Instrukcja użytkowania:
- Namoczyć w wodzie przez 4 - 8 godzin, dokładnie wypłukać i odsączyć.
- Gotować w nowej wodzie przez 25 - 45 minut do pożądanej miękkości.
- Podczas gotowania zbierać pianę z powierzchni, po ugotowaniu posolić.
Uwaga
- Żywność.
- Przechowywać w chłodnym, suchym miejscu z dala od bezpośredniego światła słonecznego, ciepła i wilgoci.
- Vilgain s.r.o., Smetanova 1022/19, 602 00 Brno, Czechy, ID 29269555.