Vilgain Mąka orkiszowa pełnoziarnista BIO – świeża mąka z upraw ekologicznych, bogata w błonnik, bardziej lekkostrawna dzięki orkiszowi
Vilgain Mąka orkiszowa pełnoziarnista BIO – świeża mąka z upraw ekologicznych, bogata w błonnik, bardziej lekkostrawna dzięki orkiszowi
Vilgain Mąka orkiszowa razowa BIO - pradawna pszenica o gęstszej konsystencji i lekko orzechowym smaku
Idealny partner dla tych, którzy lubią piec? Co powiesz na pełnoziarnistą mąkę orkiszową? Orkisz to starsza odmiana współczesnej pszenicy, która charakteryzuje się nieco bardziej orzechowym smakiem i twardszą konsystencją.
Mąka bogata w witaminy z grupy B i błonnik
Mąka orkiszowa zawiera wszystkie części ziarna orkiszu, w tym otręby i zarodki, które są bogate w błonnik, minerały i witaminy z grupy B. Błonnik pomaga spowolnić trawienie i wchłanianie, co sprzyja zmniejszeniu wahań poziomu cukru we krwi [1]. Użycie pełnych ziaren sprawia, że mąka jest nieco ciemniejsza niż konwencjonalna zwykła mąka.
Świeże ziarna organiczne
Ziarna używane do produkcji naszej mąki pochodzą z kontrolowanych upraw ekologicznych. Ponadto mąka jest delikatnie suszona ciepłym powietrzem i nie jest mielona na masę. Jest produkowana w małych partiach, aby zapewnić maksymalną świeżość.
Vilgain Mąka orkiszowa razowa BIO w punktach:
- z całych ziaren orkiszu
- lekkostrawna
- świeża mąka produkowana w małych partiach
- Jakość ekologiczna z upraw ekologicznych
- wysoka zawartość błonnika
- wyższa zawartość składników odżywczych niż w konwencjonalnej mące pszennej
- długi okres przydatności do spożycia
[1] https://www.healthline.com/nutrition/what‑is‑spelt#TOC_TITLE_HDR_4
Składniki
Ekologiczna mąka pełnoziarnista z orkiszu 100%.
Alergeny są zaznaczone pogrubioną czcion ką w składnikach produktu.
Tabele kaloryczne
100 g | |
Wartość energetyczna | 1457 kJ / 344 kcal |
Tłuszcz | 1,8 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g |
Węglowodany | 64,5 g |
- w tym cukry | 1,3 g |
Błonnik | 8,2 g |
Białko | 13,4 g |
Sól | 0 g |
Zalecenia producenta
- Używać do gotowania i pieczenia.
- Ze względu na wyższą zawartość błonnika zalecamy stopniowe wprowadzanie mąki orkiszowej razowej.
- Najpierw zastąp 1/3 zwykłej mąki pełnoziarnistą mąką orkiszową i stopniowo zwiększaj proporcje.
Uwaga
- Żywność.
- Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze do 25 °C.
- Vilgain s.r.o., Smetanova 1022/19, 602 00 Brno, Czechy, REGON 29269555.