Czym jest ksylitol?
Ksylitol to niskokaloryczny s艂odzik naturalnego pochodzenia, kt贸ry s艂u偶y jako substytut konwencjonalnego cukru. Ksylitol jest najcz臋艣ciej pozyskiwany poprzez ekstrakcj臋 kory brzozy (st膮d nazwa cukier brzozowy), ale wyst臋puje r贸wnie偶 naturalnie w owocach i聽warzywach, a聽organizm ludzki mo偶e wytwarza膰 jego niewielkie ilo艣ci. G艂贸wne zalety ksylitolu to:
- bardzo niski indeks glikemiczny,
- niska zawarto艣膰 kalorii (2,4聽vs.聽4聽kcal/g dla cukru),
- przydatno艣膰 dla diabetyk贸w,
- s艂odycz podobna do cukru,
- przydatno艣膰 w dietach redukcyjnych.
S艂odzik ksylitol mo偶e by膰 stosowany jako bezpo艣redni zamiennik konwencjonalnego cukru podczas s艂odzenia napoj贸w, gotowania lub pieczenia (zast臋puje cukier w przepisach w stosunku 1:1). Ze wzgl臋du na jego pozytywny wp艂yw na szkliwo z臋b贸w, jest on r贸wnie偶 cz臋sto dodawany do gumy do 偶ucia. Spo偶ywany w nadmiarze mo偶e mie膰 dzia艂anie przeczyszczaj膮ce. W rozs膮dnych ilo艣ciach jest r贸wnie偶 uwa偶any za odpowiedni w czasie ci膮偶y.