Czym jest ksylitol?
Ksylitol to niskokaloryczny słodzik naturalnego pochodzenia, który służy jako substytut konwencjonalnego cukru. Ksylitol jest najczęściej pozyskiwany poprzez ekstrakcję kory brzozy (stąd nazwa cukier brzozowy), ale występuje również naturalnie w owocach i warzywach, a organizm ludzki może wytwarzać jego niewielkie ilości. Główne zalety ksylitolu to:
- bardzo niski indeks glikemiczny,
- niska zawartość kalorii (2,4 vs. 4 kcal/g dla cukru),
- przydatność dla diabetyków,
- słodycz podobna do cukru,
- przydatność w dietach redukcyjnych.
Słodzik ksylitol może być stosowany jako bezpośredni zamiennik konwencjonalnego cukru podczas słodzenia napojów, gotowania lub pieczenia (zastępuje cukier w przepisach w stosunku 1:1). Ze względu na jego pozytywny wpływ na szkliwo zębów, jest on również często dodawany do gumy do żucia. Spożywany w nadmiarze może mieć działanie przeczyszczające. W rozsądnych ilościach jest również uważany za odpowiedni w czasie ciąży.