Czym jest maca?
Maca Peruviana to dwuletnie zioło pochodzące z Andów, gdzie rośnie na dużych wysokościach i służyło miejscowej ludności zarówno jako pożywienie, jak i lekarstwo przez ponad 3 tysiąclecia. Obecnie maca jest uważana za superżywność, ponieważ jest bogata w witaminy, minerały, niezbędne aminokwasy i inne substancje korzystne dla organizmu. Dobrze znany proszek maca jest ekstrahowany z korzenia tej rośliny. Może on różnić się kolorem w zależności od odmiany, ale nie ma to wpływu na zawartość składników odżywczych.
Działanie maca
Maca jest znana jako suplement diety, który ma pozytywny wpływ na zdrowie psychiczne i seksualne (stąd maca jest również znana jako peruwiańska Viagra). Ponadto może być również stosowana przez sportowców w celu zwiększenia wydajności. Główne efekty stosowania maca obejmują:
- zwiększenie odporności na stres i niepokój,
- poprawa koncentracji i pamięci,
- stymulowanie libido i promowanie płodności
- łagodzenie objawów menopauzy lub PMS,
- promowanie wytrzymałości i wydajności,
- promowanie prawidłowego wzrostu i regeneracji mięśni.
Chociaż maca może być przydatnym pomocnikiem w próbach poczęcia, jej stosowanie w czasie ciąży lub karmienia piersią nie zostało odpowiednio zbadane. Dlatego też lepiej unikać stosowania maca w tym okresie. Maca wspiera utrzymanie równowagi hormonalnej, co może mieć również pozytywny wpływ na problemy skórne, takie jak trądzik.
Dawkowanie maca
W naszym kraju macę można znaleźć w formie tabletek, kapsułek lub proszku. Za odpowiednią dawkę można uznać około 3 gramy dziennie przez kilka tygodni. Nie można więc oczekiwać pozytywnych efektów od razu po spożyciu jednej łyżeczki maca. Maca może być stosowana w formie gorącego lub zimnego napoju, jako domieszka w smoothie, a także może być używana do gotowania i pieczenia.