Liofilizowane owoce

Produktów: 18
Sortowanie
:
Domyślnie

Owoce suszone mrozem

Owoce suszone mrozem, czyli owoce liofilizowane, to coraz popularniejsza alternatywa dla konwencjonalnych owoców suszonych, którą również można przygotować w domu. Liofilizacja to kilkudniowy proces suszenia, podczas którego owoce tracą do 95% swojej zawartości wody. Dzięki tej niezwykle delikatnej metodzie liofilizowane owoce charakteryzują się

  • maksymalną zawartością witamin, minerałów i przeciwutleniaczy,
  • naturalną teksturą, kolorem i aromatem,
  • dłuższym okresem przydatności do spożycia,
  • chrupkością,
  • możliwość częściowego nawodnienia.

Ze względu na brak obróbki cieplnej, liofilizowane owoce są surową żywnością i nie muszą być słodzone ani siarkowane.

Co więcej, proszek owocowy lyo może być stosowany jako naturalny barwnik lub aromat, w niearomatyzowanych białkach, smoothie lub kaszkach. A jeśli chcesz cieszyć się nim jeszcze bardziej, sięgnij po liofilizowane owoce w czekoladzie.