Owoce suszone mrozem
Owoce suszone mrozem, czyli owoce liofilizowane, to coraz popularniejsza alternatywa dla konwencjonalnych owoców suszonych, którą również można przygotować w domu. Liofilizacja to kilkudniowy proces suszenia, podczas którego owoce tracą do 95% swojej zawartości wody. Dzięki tej niezwykle delikatnej metodzie liofilizowane owoce charakteryzują się
- maksymalną zawartością witamin, minerałów i przeciwutleniaczy,
- naturalną teksturą, kolorem i aromatem,
- dłuższym okresem przydatności do spożycia,
- chrupkością,
- możliwość częściowego nawodnienia.
Ze względu na brak obróbki cieplnej, liofilizowane owoce są surową żywnością i nie muszą być słodzone ani siarkowane.
Co więcej, proszek owocowy lyo może być stosowany jako naturalny barwnik lub aromat, w niearomatyzowanych białkach, smoothie lub kaszkach. A jeśli chcesz cieszyć się nim jeszcze bardziej, sięgnij po liofilizowane owoce w czekoladzie.