Suplementy diety z witaminą C
Witamina C jest jednym ze składników odżywczych, których organizm ludzki nie jest w stanie sam wytworzyć, dlatego jej przyjmowanie zależy od zróżnicowanej diety lub suplementów. W suplementach można znaleźć kilka form witaminy C:
- kwas askorbinowy - forma witaminy C występująca w owocach lub warzywach. Jego długotrwałe stosowanie może powodować podrażnienie żołądka;
- kwas askorbinowy z mineralnymi askorbinianami - minerały związane z kwasem askorbinowym, które są łagodniejsze dla układu pokarmowego;
- liposomalna witamina c - jest obecnie uważana za najlepszą jakość i najłatwiej dostępną formę, która łatwo przenika do komórek. Ze względu na trudności w produkcji, za ten suplement trzeba zapłacić znaczną cenę.
Dlaczego warto przyjmować witaminę C?
Witamina C jest jednym z silnych przeciwutleniaczy, który chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami i starzeniem się. Ponadto witamina C:
- wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego,
- przyczynia się do prawidłowego metabolizmu energetycznego
- poprawia zdolność wchłaniania żelaza,
- przyczynia się do tworzenia kolagenu,
- wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego,
- przyczynia się do zmniejszenia zmęczenia.
Witamina C jest poszukiwanym suplementem, szczególnie w okresie grypy i przeziębienia, ponieważ zapewnienie prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego może mieć działanie zapobiegawcze. Wyniki badań na ten temat są jednak zróżnicowane. Przyjmowanie witaminy C podczas choroby może skrócić czas jej trwania maksymalnie o jeden dzień.
Ile witaminy C należy przyjmować?
Zalecana dzienna dawka witaminy C wynosi 80‑100 mg dla osoby dorosłej. W przypadku dzieci zaleca się dawki zaczynające się od 50 mg. Z kolei wyższe dawki powinny być przyjmowane przez sportowców, kobiety w ciąży i karmiące piersią, osoby chore lub w sytuacjach stresowych.
Witamina C zaliczana jest do witamin rozpuszczalnych w wodzie, dzięki czemu jej nadmiar wydalany jest z organizmu wraz z moczem. Przedawkowanie witaminy C jest więc trudne, ale nie niemożliwe. Limit przedawkowania wynosi około 2‑3 gramów witaminy C. W takich przypadkach istnieje ryzyko wystąpienia problemów trawiennych lub zwiększone ryzyko powstawania kamieni nerkowych.