Czy suszone owoce są zdrowe?
Suszone owoce są jednym z podstawowych produktów spożywczych w zdrowej diecie w zdrowej żywności. Są one dobrym źródłem błonnika, witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i innych substancji bioaktywnych, które, jak wykazano, mają pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Wśród najczęściej wymienianych potencjalnych korzyści, gdy są spożywane w odpowiednich ilościach są:
- lepsze trawienie,
- regulacja ciśnienia krwi,
- zmniejszenie uszkodzeń oksydacyjnych lub
- zmniejszenie ryzyka rozwoju otyłości.
Problematycznym czynnikiem suszonych owoców jest wysoka koncentracja energii i wysoka obecność naturalnych cukrów, które mogą stanowić do 65% zawartości. Należy zatem zachować szczególną ostrożność w przypadku słodzonych suszonych owoców. Nadmierne spożycie suszonych owoców może powodować przyrost masy ciała i inne problemy zdrowotne.
Suszone owoce są przydatne do przygotowywania płatków śniadaniowych, kaszek błyskawicznych, smoothie, jogurtów, pieczenia i gotowania lub, na przykład, w połączeniu z orzechami i czekoladą, jako zdrowa przekąska w podróży.
Tradycyjne suszone owoce, znane również z domu, obejmują jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie lub rodzynki. Bardziej "egzotyczne" owoce, takie jak mango, ananas, daktyle czy owoce goji. Jeśli owoce w swojej "naturalnej" postaci to dla Ciebie za mało, spróbuj owoców w czekoladzie lub innych polewach.
Jak suszyć owoce?
Suszenie owoców to jedna z najstarszych metod konserwowania owoców, pozwalająca cieszyć się nimi poza sezonem. Podczas procesu suszenia następuje utrata wody (która może stanowić nawet 90% masy świeżych owoców), co powoduje koncentrację przeciwutleniaczy, witamin, minerałów, błonnika i naturalnych cukrów. Następuje jednak również utrata witaminy C. Do suszenia owoców stosuje się następujące metody:
- suszenie na słońcu/powietrzu to tradycyjny, ale długotrwały proces konserwowania owoców. Owoce mogą być suszone w ten sposób przy suchej pogodzie w temperaturze powyżej 30°C. Przy wilgotnej pogodzie owoce należy sprawdzić pod kątem ewentualnego rozwoju pleśni;
- suszenie gorącym powietrzem jest szybką i powszechną metodą suszenia. W temperaturach w zakresie 40‑60 °C owoce są suszone w ciągu kilku godzin;
- liofilizacja, znana jako suszenie przez wymrażanie, jest stosunkowo innowacyjną metodą zachowania jak największej ilości witamin, minerałów i innych korzyści zdrowotnych. Liofilizowane owoce zachowują również swój kolor i smak.
Siarka vs. suszone owoce bez siarki
Siarczyny są konserwantami, które wydłużają okres przydatności do spożycia suszonych owoców , zapobiegając brązowieniu owoców lub rozwojowi pleśni i bakterii. Z drugiej strony, jest to jeden z głównych alergenów, który może powodować poważne problemy zdrowotne.
Niesiarczanowane suszone owoce charakteryzują się pełniejszym i bardziej wyrazistym smakiem, zazwyczaj nie są sztucznie słodzone i nie zawierają innych dodatków.