Suszone owoce

Produktów: 41
Sortowanie
:
Domyślnie

Czy suszone owoce są zdrowe?

Suszone owoce są jednym z podstawowych produktów spożywczych w zdrowej diecie w zdrowej żywności. Są one dobrym źródłem błonnika, witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i innych substancji bioaktywnych, które, jak wykazano, mają pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Wśród najczęściej wymienianych potencjalnych korzyści, gdy są spożywane w odpowiednich ilościach są:

  • lepsze trawienie,
  • regulacja ciśnienia krwi,
  • zmniejszenie uszkodzeń oksydacyjnych lub
  • zmniejszenie ryzyka rozwoju otyłości.

Problematycznym czynnikiem suszonych owoców jest wysoka koncentracja energiiwysoka obecność naturalnych cukrów, które mogą stanowić do 65% zawartości. Należy zatem zachować szczególną ostrożność w przypadku słodzonych suszonych owoców. Nadmierne spożycie suszonych owoców może powodować przyrost masy ciała i inne problemy zdrowotne.

Suszone owoce są przydatne do przygotowywania płatków śniadaniowych, kaszek błyskawicznych, smoothie, jogurtów, pieczenia i gotowania lub, na przykład, w połączeniu z orzechamiczekoladą, jako zdrowa przekąska w podróży.

Tradycyjne suszone owoce, znane również z domu, obejmują jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie lub rodzynki. Bardziej "egzotyczne" owoce, takie jak mango, ananas, daktyle czy owoce goji. Jeśli owoce w swojej "naturalnej" postaci to dla Ciebie za mało, spróbuj owoców w czekoladzie lub innych polewach.

Jak suszyć owoce?

Suszenie owoców to jedna z najstarszych metod konserwowania owoców, pozwalająca cieszyć się nimi poza sezonem. Podczas procesu suszenia następuje utrata wody (która może stanowić nawet 90% masy świeżych owoców), co powoduje koncentrację przeciwutleniaczy, witamin, minerałów, błonnika i naturalnych cukrów. Następuje jednak również utrata witaminy C. Do suszenia owoców stosuje się następujące metody:

  • suszenie na słońcu/powietrzu to tradycyjny, ale długotrwały proces konserwowania owoców. Owoce mogą być suszone w ten sposób przy suchej pogodzie w temperaturze powyżej 30°C. Przy wilgotnej pogodzie owoce należy sprawdzić pod kątem ewentualnego rozwoju pleśni;
  • suszenie gorącym powietrzem jest szybką i powszechną metodą suszenia. W temperaturach w zakresie 40‑60 °C owoce są suszone w ciągu kilku godzin;
  • liofilizacja, znana jako suszenie przez wymrażanie, jest stosunkowo innowacyjną metodą zachowania jak największej ilości witamin, minerałów i innych korzyści zdrowotnych. Liofilizowane owoce zachowują również swój kolor i smak.

Siarka vs. suszone owoce bez siarki

Siarczyny są konserwantami, które wydłużają okres przydatności do spożycia suszonych owoców , zapobiegając brązowieniu owoców lub rozwojowi pleśni i bakterii. Z drugiej strony, jest to jeden z głównych alergenów, który może powodować poważne problemy zdrowotne.

Niesiarczanowane suszone owoce charakteryzują się pełniejszym i bardziej wyrazistym smakiem, zazwyczaj nie są sztucznie słodzone i nie zawierają innych dodatków.