Białko wegańskie

Produktów: 4
Sortowanie
:
Domyślnie
BioTech USA Vegan Protein
-20 %
BioTech USA Vegan Protein
Ciasteczko waniliowe 500 g
488
93,69 zł
117,11 zł
BioTech USA Vegan Protein
-15 %
Darmowa dostawa
BioTech USA Vegan Protein
Czekolada/cynamon 2 000 g
488
274,49 zł
322,91 zł
Vilgain Białko roślinne
Spodziewamy się dzisiaj
Vilgain Białko roślinne ⁠–⁠ smaczne wegańskie białko z pełnym spektrum aminokwasów
Wanilia 1 000 g
312
Vilgain Białko roślinne
Spodziewamy się za 6 dni
Vilgain Białko roślinne ⁠–⁠ smaczne wegańskie białko z pełnym spektrum aminokwasów
Czekolada 1 000 g
119

Wegańskie białko w proszku

Białko wegańskie odnosi się do odżywek białkowych, które są wytwarzane wyłącznie ze źródeł roślinnych. Ze względu na swój skład, białka te są naturalnie wolne od laktozy, białka mleka krowiego, a w niektórych przypadkach także od glutenu. W porównaniu do białek mlecznych (np. serwatki lub kazeiny), mają one jednak niższą zawartość niezbędnych aminokwasów, gorszą i wolniejszą strawność, gorszą rozpuszczalność i gorszy smak. W przypadku białek wegańskich można wybierać spośród białek jedno- lub wieloskładnikowych.

Rodzaje białek wegańskich

Do najlepiej sprzedających się białek jednoskładnikowych należą:

  • białko sojowe - Najpopularniejsze białko roślinne, charakteryzujące się wysoką zawartością protein. Jego skład niezbędnych aminokwasów jest podobny do białek zwierzęcych, a jego spożycie wiąże się z obniżeniem poziomu cholesterolu. Wypadło z łask ze względu na powszechną alergię na soję;
  • białko grochu - pochodzi z żółtego, a nie zielonego groszku, co powoduje jego beżowy kolor. Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, ale z niskim poziomem metioniny. Poza tym jest dobrym źródłem argininy, BCAA czy żelaza;
  • białko konopne - nie może być klasyfikowane jako pełnowartościowe białko ze względu na niską zawartość lizyny. Jest dobrym źródłem błonnika, żelaza, cynku, magnezukwasu alfa‑linolenowego (roślinne źródło omega 3);
  • białko ryżowe - jest zwykle wytwarzane z brązowego ryżu, dzięki czemu jest dobrym źródłem błonnikawapnia i żelaza. W przeciwieństwie do tego, zawiera niski poziom niezbędnych aminokwasów.

Zwykły skład makroskładników odżywczych tych białek można porównać w poniższej tabeli:

Rodzaj białkaZawartość białkaZawartość tłuszczuZawartość węglowodanów
Soja88 g3 g0 g
Groch75 g7,5 g5 g
Konopie50 g10 g21 g
Ryż80 g10 g4,5 g

Na przykład białka dyni, sezamu, orzeszków ziemnych lub migdałów również przeżywają duży boom i są częściej używane do gotowania lub pieczenia niż w napojach białkowych.

Jak stosować białka wegańskie?

Białka wegańskie są szczególnie odpowiednie dla wegan, wegetarian, osób z nietolerancją laktozy lub alergią na białko mleka krowiego. Ze względu na mniejsze obciążenie dla środowiska są one również odpowiednią alternatywą dla osób dbających o ekologię.

Białka wegańskie są stosowane w taki sam sposób jak zwierzęce - w celu uzupełnienia białka w ciągu dnia, utraty wagi lub zwiększenia masy mięśniowej. Należy jednak pamiętać, że mają one niższy stopień wykorzystania, a tym samym niższą zdolność do budowania mięśni. Przydatność białek roślinnych można zwiększyć:

  • poprzez zwiększenie ilości białek roślinnych,
  • poprzez wspólne stosowanie z probiotykami lub
  • poprzez łączenie wielu źródeł białka roślinnego.

To właśnie połączenie kilku rodzajów białek roślinnych jest coraz częściej stosowane w białkach wegańskich. Możesz wypróbować nasz groch z ryżem Vilgain Białko roślinne które jest uzupełnione metioniną, co daje mu kompleksowe spektrum aminokwasów.

Większe spożycie białka wegańskiego

Jeśli jesteś weganinem lub wegetarianinem, który zmaga się z niskim spożyciem białka, spróbuj na przykład wegańskie batony proteinowe herbatniki, krakersy, suszone mięso lub chipsy proteinowe. W ten sposób możesz włączyć niektóre z najlepszych źródeł białka roślinnego do swojej regularnej diety.

Pokaż więcej Pokaż mniej