Wegańskie białko w proszku
Białko wegańskie odnosi się do odżywek białkowych, które są wytwarzane wyłącznie ze źródeł roślinnych. Ze względu na swój skład, białka te są naturalnie wolne od laktozy, białka mleka krowiego, a w niektórych przypadkach także od glutenu. W porównaniu do białek mlecznych (np. serwatki lub kazeiny), mają one jednak niższą zawartość niezbędnych aminokwasów, gorszą i wolniejszą strawność, gorszą rozpuszczalność i gorszy smak. W przypadku białek wegańskich można wybierać spośród białek jedno- lub wieloskładnikowych.
Rodzaje białek wegańskich
Do najlepiej sprzedających się białek jednoskładnikowych należą:
- białko sojowe - Najpopularniejsze białko roślinne, charakteryzujące się wysoką zawartością protein. Jego skład niezbędnych aminokwasów jest podobny do białek zwierzęcych, a jego spożycie wiąże się z obniżeniem poziomu cholesterolu. Wypadło z łask ze względu na powszechną alergię na soję;
- białko grochu - pochodzi z żółtego, a nie zielonego groszku, co powoduje jego beżowy kolor. Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, ale z niskim poziomem metioniny. Poza tym jest dobrym źródłem argininy, BCAA czy żelaza;
- białko konopne - nie może być klasyfikowane jako pełnowartościowe białko ze względu na niską zawartość lizyny. Jest dobrym źródłem błonnika, żelaza, cynku, magnezu i kwasu alfa‑linolenowego (roślinne źródło omega 3);
- białko ryżowe - jest zwykle wytwarzane z brązowego ryżu, dzięki czemu jest dobrym źródłem błonnika, wapnia i żelaza. W przeciwieństwie do tego, zawiera niski poziom niezbędnych aminokwasów.
Zwykły skład makroskładników odżywczych tych białek można porównać w poniższej tabeli:
Rodzaj białka | Zawartość białka | Zawartość tłuszczu | Zawartość węglowodanów |
Soja | 88 g | 3 g | 0 g |
Groch | 75 g | 7,5 g | 5 g |
Konopie | 50 g | 10 g | 21 g |
Ryż | 80 g | 10 g | 4,5 g |
Na przykład białka dyni, sezamu, orzeszków ziemnych lub migdałów również przeżywają duży boom i są częściej używane do gotowania lub pieczenia niż w napojach białkowych.
Jak stosować białka wegańskie?
Białka wegańskie są szczególnie odpowiednie dla wegan, wegetarian, osób z nietolerancją laktozy lub alergią na białko mleka krowiego. Ze względu na mniejsze obciążenie dla środowiska są one również odpowiednią alternatywą dla osób dbających o ekologię.
Białka wegańskie są stosowane w taki sam sposób jak zwierzęce - w celu uzupełnienia białka w ciągu dnia, utraty wagi lub zwiększenia masy mięśniowej. Należy jednak pamiętać, że mają one niższy stopień wykorzystania, a tym samym niższą zdolność do budowania mięśni. Przydatność białek roślinnych można zwiększyć:
- poprzez zwiększenie ilości białek roślinnych,
- poprzez wspólne stosowanie z probiotykami lub
- poprzez łączenie wielu źródeł białka roślinnego.
To właśnie połączenie kilku rodzajów białek roślinnych jest coraz częściej stosowane w białkach wegańskich. Możesz wypróbować nasz groch z ryżem Vilgain Białko roślinne które jest uzupełnione metioniną, co daje mu kompleksowe spektrum aminokwasów.
Większe spożycie białka wegańskiego
Jeśli jesteś weganinem lub wegetarianinem, który zmaga się z niskim spożyciem białka, spróbuj na przykład wegańskie batony proteinowe herbatniki, krakersy, suszone mięso lub chipsy proteinowe. W ten sposób możesz włączyć niektóre z najlepszych źródeł białka roślinnego do swojej regularnej diety.