Białka wegańskie

Produktów: 13
Sortowanie
:
Domyślnie
Vilgain Białko roślinne
Plant based 🌱
Vilgain Białko roślinne ⁠–⁠ smaczne wegańskie białko z pełnym spektrum aminokwasów
Wanilia 1000 g
215
99,90 zł
Vilgain Białko roślinne
Plant based 🌱
Vilgain Białko roślinne ⁠–⁠ smaczne wegańskie białko z pełnym spektrum aminokwasów
Czekolada 1000 g
99,90 zł
Nutrend Delicious Vegan Protein
30 g
3 smaki
281
6,99 zł
BioTech USA Vegan Protein
Korzystna cena
Promocja tygodnia
Darmowa dostawa
BioTech USA shaker Wave
Darmowy prezent
BioTech USA shaker Wave przejrzysta 600 ml
BioTech USA Vegan Protein + BioTech USA shaker Wave przejrzysta 600 ml BEZPŁATNIE
2000 g
5 smaków
446
169,99 zł
Myprotein Izolat Białka Sojowego
1000 g
3 smaki
342
59,90 zł
AllNutrition Vegan Protein
500 g
3 smaki
159
34,99 zł
39,99 zł
BioTech USA Vegan Protein
500 g
5 smaków
446
54,90 zł
Nutrend Delicious Vegan Protein
450 g
3 smaki
281
82,90 zł
Myprotein Vegan Blend
1000 g
4 smaki
89,90 zł
Reflex Nutrition Plant Based Protein
600 g
5 smaków
147
109,90 zł
Myprotein Clear Vegan Protein
20 dawek (320 g)
3 smaki
89,90 zł
Vilgain Białko roślinne
Spodziewamy się 10. 5.
Vilgain Białko roślinne ⁠–⁠ smaczne wegańskie białko z pełnym spektrum aminokwasów
Czekolada 30 g
Spodziewamy się 10. 5.
Vilgain Białko roślinne
Spodziewamy się 10. 5.
Vilgain Białko roślinne ⁠–⁠ smaczne wegańskie białko z pełnym spektrum aminokwasów
Wanilia 30 g
215
Spodziewamy się 10. 5.

Czym jest białko wegańskie?

Białko wegańskie odnosi się do suplementów białkowych, które są wytwarzane wyłącznie ze źródeł roślinnych. Ze względu na swój skład, białka te są naturalnie wolne od laktozy, białka mleka krowiego, a w niektórych przypadkach także od glutenu. W porównaniu do białek mlecznych (np. serwatki lub kazeiny), mają one jednak niższą zawartość niezbędnych aminokwasów, gorszą i wolniejszą strawność, gorszą rozpuszczalność i gorszy smak. W przypadku białek roślinnych można wybierać spośród białek jedno- lub wieloskładnikowych.

Rodzaje białek wegańskich

Do najlepiej sprzedających się białek jednoskładnikowych należą:

  • białko sojowe - Najpopularniejsze białko roślinne, charakteryzujące się wysoką zawartością protein. Jego skład niezbędnych aminokwasów jest podobny do białek zwierzęcych, a jego spożycie wiąże się z obniżeniem poziomu cholesterolu. Wypadło z łask ze względu na powszechną alergię na soję;
  • białko grochu - pochodzi z żółtego, a nie zielonego groszku, co powoduje jego beżowy kolor. Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, ale z niskim poziomem metioniny. Poza tym jest dobrym źródłem argininy, BCAA czy żelaza;
  • białko konopne - nie może być klasyfikowane jako pełnowartościowe białko ze względu na niską zawartość lizyny. Jest dobrym źródłem błonnika, żelaza, cynku, magnezukwasu alfa‑linolenowego (roślinne źródło omega 3);
  • białko ryżowe - jest zwykle wytwarzane z brązowego ryżu, dzięki czemu jest dobrym źródłem błonnikawapnia i żelaza. W przeciwieństwie do tego, zawiera niski poziom niezbędnych aminokwasów.

Zwykły skład makroskładników odżywczych tych białek można porównać w poniższej tabeli:

Rodzaj białkaZawartość białkaZawartość tłuszczuZawartość węglowodanów
Soja88 g3 g0 g
Groch75 g7,5 g5 g
Konopie50 g10 g21 g
Ryż80 g10 g4,5 g

Na przykład białka dyni, sezamu, orzeszków ziemnych lub migdałów również przeżywają duży boom i są częściej używane do gotowania lub pieczenia niż w napojach białkowych.

Jak stosować białka roślinne?

Białka roślinne są szczególnie odpowiednie dla wegan, wegetarian, osób z nietolerancją laktozy lub alergią na białko mleka krowiego. Ze względu na mniejsze obciążenie dla środowiska są one również odpowiednią alternatywą dla osób dbających o ekologię.

Białka wegańskie są stosowane w taki sam sposób jak zwierzęce - w celu uzupełnienia białka w ciągu dnia, utraty wagi lub zwiększenia masy mięśniowej. Należy jednak pamiętać, że mają one niższy stopień wykorzystania, a tym samym niższą zdolność do budowania mięśni. Przydatność białek roślinnych można zwiększyć:

  • poprzez zwiększenie ilości białek roślinnych,
  • poprzez wspólne stosowanie z probiotykami lub
  • poprzez łączenie wielu źródeł białka roślinnego.

To właśnie połączenie kilku rodzajów białek roślinnych jest coraz częściej stosowane w białkach wegańskich. Możesz wypróbować nasz groch z ryżem Vilgain Białko roślinne które jest uzupełnione metioniną, co daje mu kompleksowe spektrum aminokwasów.

Większe spożycie białka roślinnego

Jeśli jesteś weganinem lub wegetarianinem, który zmaga się z niskim spożyciem białka, spróbuj na przykład wegańskie batony proteinowe herbatniki, krakersy, suszone mięso lub chipsy proteinowe. W ten sposób możesz włączyć niektóre z najlepszych źródeł białka roślinnego do swojej regularnej diety.

Pokaż więcej Pokaż mniej