Czym jest białko wegańskie?
Białko wegańskie odnosi się do suplementów białkowych, które są wytwarzane wyłącznie ze źródeł roślinnych. Ze względu na swój skład, białka te są naturalnie wolne od laktozy, białka mleka krowiego, a w niektórych przypadkach także od glutenu. W porównaniu do białek mlecznych (np. serwatki lub kazeiny), mają one jednak niższą zawartość niezbędnych aminokwasów, gorszą i wolniejszą strawność, gorszą rozpuszczalność i gorszy smak. W przypadku białek roślinnych można wybierać spośród białek jedno- lub wieloskładnikowych.
Rodzaje białek wegańskich
Do najlepiej sprzedających się białek jednoskładnikowych należą:
- białko sojowe - Najpopularniejsze białko roślinne, charakteryzujące się wysoką zawartością protein. Jego skład niezbędnych aminokwasów jest podobny do białek zwierzęcych, a jego spożycie wiąże się z obniżeniem poziomu cholesterolu. Wypadło z łask ze względu na powszechną alergię na soję;
- białko grochu - pochodzi z żółtego, a nie zielonego groszku, co powoduje jego beżowy kolor. Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, ale z niskim poziomem metioniny. Poza tym jest dobrym źródłem argininy, BCAA czy żelaza;
- białko konopne - nie może być klasyfikowane jako pełnowartościowe białko ze względu na niską zawartość lizyny. Jest dobrym źródłem błonnika, żelaza, cynku, magnezu i kwasu alfa‑linolenowego (roślinne źródło omega 3);
- białko ryżowe - jest zwykle wytwarzane z brązowego ryżu, dzięki czemu jest dobrym źródłem błonnika, wapnia i żelaza. W przeciwieństwie do tego, zawiera niski poziom niezbędnych aminokwasów.
Zwykły skład makroskładników odżywczych tych białek można porównać w poniższej tabeli:
Rodzaj białka | Zawartość białka | Zawartość tłuszczu | Zawartość węglowodanów |
Soja | 88 g | 3 g | 0 g |
Groch | 75 g | 7,5 g | 5 g |
Konopie | 50 g | 10 g | 21 g |
Ryż | 80 g | 10 g | 4,5 g |
Na przykład białka dyni, sezamu, orzeszków ziemnych lub migdałów również przeżywają duży boom i są częściej używane do gotowania lub pieczenia niż w napojach białkowych.
Jak stosować białka roślinne?
Białka roślinne są szczególnie odpowiednie dla wegan, wegetarian, osób z nietolerancją laktozy lub alergią na białko mleka krowiego. Ze względu na mniejsze obciążenie dla środowiska są one również odpowiednią alternatywą dla osób dbających o ekologię.
Białka wegańskie są stosowane w taki sam sposób jak zwierzęce - w celu uzupełnienia białka w ciągu dnia, utraty wagi lub zwiększenia masy mięśniowej. Należy jednak pamiętać, że mają one niższy stopień wykorzystania, a tym samym niższą zdolność do budowania mięśni. Przydatność białek roślinnych można zwiększyć:
- poprzez zwiększenie ilości białek roślinnych,
- poprzez wspólne stosowanie z probiotykami lub
- poprzez łączenie wielu źródeł białka roślinnego.
To właśnie połączenie kilku rodzajów białek roślinnych jest coraz częściej stosowane w białkach wegańskich. Możesz wypróbować nasz groch z ryżem Vilgain Białko roślinne które jest uzupełnione metioniną, co daje mu kompleksowe spektrum aminokwasów.
Większe spożycie białka roślinnego
Jeśli jesteś weganinem lub wegetarianinem, który zmaga się z niskim spożyciem białka, spróbuj na przykład wegańskie batony proteinowe herbatniki, krakersy, suszone mięso lub chipsy proteinowe. W ten sposób możesz włączyć niektóre z najlepszych źródeł białka roślinnego do swojej regularnej diety.