Sosy do azjatyckich przepisów
Kuchnia azjatycka to nie tylko "sos sojowy". Sosy odgrywają niezastąpioną rolę w kuchni azjatyckiej i zapewniają wyjątkowy i niepowtarzalny smak każdego dania. Wraz ze wzrostem popularności tej kuchni, rośnie również zapas azjatyckich potraw w każdej domowej spiżarni. Podstawowe wyposażenie w sosy obejmuje:
- sos sojowy niezbędny składnik kuchni azjatyckiej, idealny do marynowania, w mieszankach do woka czy jako dip do sushi. Alternatywą jest kokosowy sos amino;
- sos teriyaki to słodko‑słony sos, idealny do grillowania, smażenia lub gotowania w woku;
- sos hoisin reprezentuje region kantoński, gdzie jest tradycyjnie używany do smażenia. Jest to gęsty słodko‑słony sos na bazie soi;
- sos ostrygowy to połączenie kwaśnych, słonych i pikantnych smaków, najczęściej używany jako przyprawa;
- sos rybny jest używany w Azji Południowo‑Wschodniej jako substytut soli lub jako przyprawa do dań rybnych, sałatek lub zup;
- sriracha to pikantny sos chili, który dodaje smaku każdej potrawie.
Oprócz podstawowych sosów, możesz także wypróbować te gotowe - do poke, pad thai lub wietnamskiego BBQ. A jeśli jesteś miłośnikiem sushi, nie zapomnij o majonezie do sushi lub occie ryżowym.
Spośród produktów spożywczych, których będziesz używać w Kuchnia azjatyckamożna również kupić ryż do sushi, makaron, papier ryżowy, mleko kokosowe oraz mnóstwo przypraw, orzechów i nasion.