- Banan (1)
- BBQ (1)
- Bez smaku (1)
- Biała czekolada (1)
- Birthday cake (1)
- Brownie (2)
- Ciasto marchewkowe (1)
- Cookie (4)
- Cynamon (2)
- Czekolada (14)
- Jagoda (1)
- Karmel (6)
- Kawa (1)
- Kokos (5)
- Masło orzechowe (4)
- Migdały (3)
- Mleko (1)
- Orzech nerkowca (3)
- Orzechy laskowe (5)
- Orzeszki ziemne (5)
- Słodycze (1)
- Słony karmel (5)
- Truskawka (3)
- Żurawina (1)









Batony proteinowe z dobrym składem
Każdy baton proteinowy jest unikalny w swoim składzie, więc dobrym pomysłem jest dokładne przestudiowanie składników każdego batona. Powinien zawierać dużą ilość wysokiej jakości białka, jak najmniej dodanego cukru i dobrej jakości tłuszcze. Miłym plusem jest zawartość błonnika, który pomaga jelitom funkcjonować zdrowo i zapewnia uczucie sytości na dłużej. Wysokiej jakości batony proteinowe są zwykle uzupełniane witaminami lub innymi minerałami, ale kluczowym kryterium powinien być skład makroskładników odżywczych.
Białko
Im więcej, tym lepiej, najlepiej co najmniej 30 g białka (na 100 g). Ważne jest, aby monitorować rodzaj stosowanego białka. Najczęściej stosuje się białko serwatkowe, ponieważ jest łatwo przyswajalne i ma unikalny skład aminokwasowy, co jest szczególnie cenione przez sportowców. Odpowiednie jest również białko mleka, które zawiera zarówno białka serwatkowe, jak i kazeinowe.
Spośród białek roślinnych, fasola fava jest jednym z najlepszych lub kombinacja kilku źródeł jest również odpowiednia. Białko sojowe jest ogólnie uważane za źródło białka niższej jakości w batonach białkowych, ponieważ nie zawiera pełnego spektrum potrzebnych aminokwasów i ma potencjał alergizujący.Węglowodany
Nie ma potrzeby popadania w skrajności z węglowodanami, nawet jeśli tracisz na wadze. Wystarczy, że baton zawiera nie więcej niż 25 g węglowodanów (na 100 g). Należy uważać na cukry proste (najlepiej nie więcej niż 5 g), które powodują skoki poziomu cukru we krwi.Tłuszcze
Baton białkowy nie powinien przekraczać limitu 20 g tłuszczu (na 100 g). Ważne jest, aby monitorować jakość zawartych tłuszczów i preferować źródła nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak oleje roślinne, nasiona lub orzechy.
Kiedy jeść batony proteinowe?
Dobrej jakości baton proteinowy może być przekąską lub dodatkiem do każdego posiłku, ale ważne jest, aby pamiętać, że nie zastępuje on zróżnicowanej diety. Batony proteinowe są idealne jako poranna lub popołudniowa przekąska, ale są również świetne w każdej chwili, gdy jesteś głodny.
Nadają się również do uzupełniania białka po treningu, zwłaszcza jeśli jesteś zmęczony klasycznym białkiem. Niewielki rozmiar i długi okres przydatności do spożycia sprawiają, że batony proteinowe są doskonałym towarzyszem podróży.Batony białkowe na odchudzanie
Batony białkowe świetnie sprawdzają się także w dietach odchudzających. Białko, jako główny składnik batonów proteinowych, pomaga w utrzymaniu sytości, a jednocześnie ma najwyższy efekt termiczny ze wszystkich składników odżywczych, zapobiegając niepotrzebnemu podjadaniu. Dostarczanie wystarczającej ilości białka podczas odchudzania jest również ważne dla utrzymania masy mięśniowej. Jeśli martwisz się o składniki, warto sięgnąć po baton białkowy bez cukru.