Kwasy omega

Produktów: 7
Sortowanie
:
Domyślnie
Vilgain Omega 3
Vilgain Omega 3 ⁠–⁠ naturalna forma trójglicerydów, wysoka stabilność oksydacyjna, 500 mg EPA i DHA w 1 kapsułce, wspomaganie wzroku, mózgu i zdrowia serca
60 kapsułek
313
37,90 zł
Myprotein Omega 3
Myprotein Omega 3
250 kapsułek
271
49,90 zł
Myprotein Omega 369
Myprotein Omega 369
120 kapsułek
11
49,90 zł
Myprotein Omega 3
Myprotein Omega 3
90 kapsułek
271
27,90 zł
Reflex Nutrition Krill Oil
Reflex Nutrition Krill Oil
90 kapsułek
11
99,90 zł
OstroVit Omega 3-6-9
OstroVit Omega 3-6-9
90 kapsułek
21,99 zł
Reflex Nutrition Omega 3
Reflex Nutrition Omega 3
90 kapsułek
196
49,90 zł

Czym są kwasy omega 3?

Kwasy tłuszczowe omega 3 to grupa korzystnych dla zdrowia tłuszczów, które mają korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Są one niezbędnymi składnikami odżywczymi, których nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć, dlatego ich spożycie zależy od diety. Najważniejsze kwasy omega‑3 to kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA).

Działanie kwasów omega 3

Głównym efektem działania kwasów tłuszczowych omega 3 jest ich bezpośrednie (przeciwzapalne) działanie w stosunku do kwasów tłuszczowych omega 6, które są znacznie bardziej powszechne w diecie człowieka i mają działanie prozapalne (forma mechanizmu obronnego organizmu ludzkiego). Ponadto, spożycie kwasów tłuszczowych omega 3 może:

  • zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia,
  • promować zdrowie oczu i mózgu
  • zwalczać depresję i stany lękowe,
  • wspierać prawidłowy rozwój dziecka w czasie ciąży,
  • przyspieszyć regenerację po aktywności sportowej.

Przyjmowanie kwasów omega 3

Idealne spożycie omega 3 opiera się na spożyciu kwasów tłuszczowych omega 6, które znajdują się w większości olejów roślinnych. Stosunek kwasów tłuszczowych omega 6 do omega 3 obecnych w diecie nie powinien być większy niż 3:1. Jednak stosunek 20:1 nie jest dziś rzadkością.

Źródła kwasów omega 3

Algi morskie i fitoplankton są uważane za jedne z najwyższej jakości źródeł kwasów tłuszczowych omega 3. Ich źródłem są małe skorupiaki lub tłuste ryby morskie (łosoś, sardynki i makrela), które ludzie włączają do swojej diety - czy to w postaci żywności, czy też suplementów

Niedawnym odkryciem był tzw. Olej z kryla który jest wytwarzany z małych skorupiaków, które żyją w czystych wodach Antarktydy i nie są obciążone toksycznymi metalami. Co więcej, olej z kryla jest wielokrotnie bogatszy w przeciwutleniacze. Z reguły żywność pochodzenia roślinnego nie jest uważana za dobre źródło kwasów tłuszczowych omega‑3 (z wyjątkiem wodorostów).

Pokaż więcej Pokaż mniej