Oleje roślinne do gotowania
Oleje stołowe są niezbędnym wyposażeniem każdej kuchni. W ciepłej kuchni przydają się do gotowania, pieczenia, smażenia i frytowania. Należy jednak zachować ostrożność podczas używania tych olejów w tzw. punkcie dymienia, czyli temperaturze, w której olej przepala się (dym jest łatwo widoczny dla oka). Niektóre rodzaje olejów zawierają również substancje, które mogą zostać przekształcone w szkodliwe substancje w wysokich temperaturach. Ogólnie rzecz biorąc, rafinowane oleje nadają się do gotowania na gorąco.
Z kolei oleje tłoczone na zimno lepiej nadają się do gotowania na zimno, ponieważ są bardziej odżywcze. Mogą być stosowane w dressingach, sosach, dipach lub po prostu do skrapiania sałatek.
Rodzaje olejów do gotowania
Istnieją dziesiątki olejów przeznaczonych do gotowania. W szczególności, oleje z orzechów (np. migdałów lub orzeszków ziemnych) lub z nasion (np. konopny, dyniowy lub sezamowy), które nadają potrawom wyjątkowy smak. Do codziennego i swobodnego gotowania, kupuj u nas:
- Olej z awokado ma podobne właściwości do oliwy z oliwek. Tłoczony na zimno olej z awokado jest bogaty w zdrowe tłuszcze i ma łagodny smak awokado. Rafinowany olej z awokado ma wysoką temperaturę dymienia wynoszącą około 270°C.
- Olej kokosowy zajmuje szczególne miejsce w domowych kosmetykach. W kuchni jest alternatywą, która dodaje egzotycznego smaku potrawom. Olej kokosowy jest zwykle dostępny w postaci białego ciała stałego, w które zamienia się w temperaturze poniżej 25 °C.
- Oliwa z oliwek znana również jako oliwa z oliwek to klasyk w świecie olejów kuchennych, którego gorzki smak jest łatwo rozpoznawalny. Ma wiele zastosowań zarówno w kuchni gorącej, jak i zimnej.
Nowość ostatnich lat oleje w sprayu, które pozwalają na bardziej precyzyjną i równomierną aplikację oleju. Są one również odpowiednie dla tych, którzy uważają na każdą kalorię.