Oleje

Produktów: 8
Sortowanie
:
Domyślnie
  • Vilgain Olej z awokado w sprayu
    • Bestsellers
    Vilgain Olej z awokado w sprayu ⁠–⁠ z odmiany Hass z Meksyku, z praktycznym dozownikiem
    200 ml
    707
    24,90 zł
  • Vilgain Olej kokosowy w sprayu
    Vilgain Olej kokosowy w sprayu ⁠–⁠ z pachnącego filipińskiego kokosa, z praktycznym dozownikiem
    200 ml
    472
    24,90 zł
  • Vilgain Ghee w sprayu
    Vilgain Ghee w sprayu ⁠–⁠ bezlaktozowe masło przelewowe z olejem z awokado w butelce ze sprayem, z praktycznym dozownikiem
    200 ml
    24,90 zł
  • Vilgain Olej kokosowy BIO
    • -21 %
    • Promocja tygodnia
    Vilgain Olej kokosowy BIO ⁠–⁠ olej kokosowy tłoczony na zimno do kuchni i pielęgnacji skóry
    500 ml
    377
    20,59 zł 25,90 zł
  • Vilgain Olej z awokado BIO
    • -8 %
    • Promocja tygodnia
    Vilgain Olej z awokado BIO ⁠–⁠ aromatyczny, nierafinowany, pochodząy ze szlachetnych odmian Hass i Fuerte
    250 ml
    27,59 zł 29,90 zł
  • Vilgain Oliwa z oliwek w sprayu BIO
    • -17 %
    • Promocja tygodnia
    Vilgain Oliwa z oliwek w sprayu BIO ⁠–⁠ olej spożywczy tłoczony na zimno z pierwszego tłoczenia
    200 ml
    454
    20,59 zł 24,90 zł
  • Vilgain Oliwa z oliwek Extra Virgin BIO
    Vilgain Oliwa z oliwek Extra Virgin BIO ⁠–⁠ tłoczona na zimno i z wybranych oliwek z rodzinnego gospodarstwa w Grecji
    750 ml
    193
    59,90 zł
  • Vilgain Olej kokosowy BIO
    • -19 %
    • Promocja tygodnia
    Vilgain Olej kokosowy BIO ⁠–⁠ olej kokosowy tłoczony na zimno do kuchni i pielęgnacji skóry
    1000 ml
    377
    36,59 zł 44,90 zł

Oleje roślinne do gotowania

Oleje stołowe są niezbędnym wyposażeniem każdej kuchni. W ciepłej kuchni przydają się do gotowania, pieczenia, smażenia i frytowania. Należy jednak zachować ostrożność podczas używania tych olejów w tzw. punkcie dymienia, czyli temperaturze, w której olej przepala się (dym jest łatwo widoczny dla oka). Niektóre rodzaje olejów zawierają również substancje, które mogą zostać przekształcone w szkodliwe substancje w wysokich temperaturach. Ogólnie rzecz biorąc, rafinowane oleje nadają się do gotowania na gorąco.

Z kolei oleje tłoczone na zimno lepiej nadają się do gotowania na zimno, ponieważ są bardziej odżywcze. Mogą być stosowane w dressingach, sosach, dipach lub po prostu do skrapiania sałatek.

Rodzaje olejów do gotowania

Istnieją dziesiątki olejów przeznaczonych do gotowania. W szczególności, oleje orzechów (np. migdałów lub orzeszków ziemnych) lub z nasion (np. konopny, dyniowy lub sezamowy), które nadają potrawom wyjątkowy smak. Do codziennego i swobodnego gotowania, kupuj u nas:

  • Olej z awokado ma podobne właściwości do oliwy z oliwek. Tłoczony na zimno olej z awokado jest bogaty w zdrowe tłuszcze i ma łagodny smak awokado. Rafinowany olej z awokado ma wysoką temperaturę dymienia wynoszącą około 270°C.
  • Olej kokosowy zajmuje szczególne miejsce w domowych kosmetykach. W kuchni jest alternatywą, która dodaje egzotycznego smaku potrawom. Olej kokosowy jest zwykle dostępny w postaci białego ciała stałego, w które zamienia się w temperaturze poniżej 25 °C.
  • Oliwa z oliwek znana również jako oliwa z oliwek to klasyk w świecie olejów kuchennych, którego gorzki smak jest łatwo rozpoznawalny. Ma wiele zastosowań zarówno w kuchni gorącej, jak i zimnej.

Nowość ostatnich lat oleje w sprayu, które pozwalają na bardziej precyzyjną i równomierną aplikację oleju. Są one również odpowiednie dla tych, którzy uważają na każdą kalorię.