Oleje

Produktów: 9
Sortowanie
:
Domyślnie
Vilgain Olej z awokado w sprayu
Bestsellers
Vilgain Olej z awokado w sprayu ⁠–⁠ z odmiany Hass z Meksyku, z praktycznym dozownikiem
200 ml
793
24,90 zł
Vilgain Spraye ⁠–⁠ wygodne opakowania olejów i sosów w sprayu, łatwe dozowanie, wykonane z najwyższej jakości składników
98,35 zł
124,50 zł
Vilgain Ghee w sprayu
Vilgain Ghee w sprayu ⁠–⁠ bezlaktozowe masło przelewowe z olejem z awokado w butelce ze sprayem, z praktycznym dozownikiem
200 ml
24,90 zł
Vilgain Oliwa z oliwek w sprayu BIO
Vilgain Oliwa z oliwek w sprayu BIO ⁠–⁠ olej spożywczy tłoczony na zimno z pierwszego tłoczenia
200 ml
501
24,90 zł
Vilgain Olej kokosowy w sprayu
Vilgain Olej kokosowy w sprayu ⁠–⁠ wykonany z pachnącego filipińskiego kokosa, z praktycznym dozownikiem
200 ml
504
24,90 zł
Vilgain Olej kokosowy BIO
Vilgain Olej kokosowy BIO ⁠–⁠ olej kokosowy tłoczony na zimno do kuchni i pielęgnacji skóry
1000 ml
403
44,90 zł
Vilgain Olej kokosowy BIO
Vilgain Olej kokosowy BIO ⁠–⁠ olej kokosowy tłoczony na zimno do kuchni i pielęgnacji skóry
500 ml
403
25,90 zł
Vilgain Olej z awokado BIO
-1 % do 28. 4.
Vilgain Olej z awokado BIO ⁠–⁠ aromatyczny, nierafinowany, pochodząy ze szlachetnych odmian Hass i Fuerte
250 ml
26,59 zł
26,89 zł
Vilgain Oliwa z oliwek Extra Virgin BIO
Vilgain Oliwa z oliwek Extra Virgin BIO ⁠–⁠ tłoczona na zimno i z wybranych oliwek z rodzinnego gospodarstwa w Grecji
750 ml
215
59,90 zł

Oleje roślinne do gotowania

Oleje stołowe są niezbędnym wyposażeniem każdej kuchni. W ciepłej kuchni przydają się do gotowania, pieczenia, smażenia i frytowania. Należy jednak zachować ostrożność podczas używania tych olejów w tzw. punkcie dymienia, czyli temperaturze, w której olej przepala się (dym jest łatwo widoczny dla oka). Niektóre rodzaje olejów zawierają również substancje, które mogą zostać przekształcone w szkodliwe substancje w wysokich temperaturach. Ogólnie rzecz biorąc, rafinowane oleje nadają się do gotowania na gorąco.

Z kolei oleje tłoczone na zimno lepiej nadają się do gotowania na zimno, ponieważ są bardziej odżywcze. Mogą być stosowane w dressingach, sosach, dipach lub po prostu do skrapiania sałatek.

Rodzaje olejów do gotowania

Istnieją dziesiątki olejów przeznaczonych do gotowania. W szczególności, oleje orzechów (np. migdałów lub orzeszków ziemnych) lub z nasion (np. konopny, dyniowy lub sezamowy), które nadają potrawom wyjątkowy smak. Do codziennego i swobodnego gotowania, kupuj u nas:

  • Olej z awokado ma podobne właściwości do oliwy z oliwek. Tłoczony na zimno olej z awokado jest bogaty w zdrowe tłuszcze i ma łagodny smak awokado. Rafinowany olej z awokado ma wysoką temperaturę dymienia wynoszącą około 270°C.
  • Olej kokosowy zajmuje szczególne miejsce w domowych kosmetykach. W kuchni jest alternatywą, która dodaje egzotycznego smaku potrawom. Olej kokosowy jest zwykle dostępny w postaci białego ciała stałego, w które zamienia się w temperaturze poniżej 25 °C.
  • Oliwa z oliwek znana również jako oliwa z oliwek to klasyk w świecie olejów kuchennych, którego gorzki smak jest łatwo rozpoznawalny. Ma wiele zastosowań zarówno w kuchni gorącej, jak i zimnej.

Nowość ostatnich lat oleje w sprayu, które pozwalają na bardziej precyzyjną i równomierną aplikację oleju. Są one również odpowiednie dla tych, którzy uważają na każdą kalorię.

Pokaż więcej Pokaż mniej