Działanie cynku
Cynk jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek w organizmie człowieka i bierze bezpośredni lub pośredni udział w nawet 300 reakcjach biochemicznych. Główne funkcje cynku obejmują:
- udział w funkcjonowaniu układu odpornościowego
- utrzymywanie prawidłowego stanu kości, paznokci, włosów i skóry
- utrzymanie prawidłowej płodności i potencji,
- regeneracja skóry i gojenie się ran,
- zapewnienie prawidłowego metabolizmu składników odżywczych oraz
- utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi.
Cynk jest jednym z najważniejszych pierwiastków, ale nasz organizm nie jest w stanie sam go wytworzyć ani magazynować. Dlatego konieczne jest jego regularne przyjmowanie w wystarczających ilościach w pożywieniu lub jako suplement diety.
Jak rozpoznać niedobór cynku?
Niedobór cynku jest szczególnie niebezpieczny dla kobiet w ciąży, nastolatków i sportowców. Osoby z chorobami przewlekłymi, weganie lub wegetarianie są również zagrożeni. Najczęstsze objawy to:
- zwiększone powstawanie trądziku,
- pogorszona jakość skóry, włosów i paznokci,
- osłabiona odporność,
- zmniejszona wydajność i brak energii lub
- problemy trawienne.
Jak przyjmować cynk?
Za zalecaną dzienną dawkę cynku uznaje się 10 mg. W wyjątkowych przypadkach (leczenie trądziku, urazy) można przyjmować większe dawki cynku - zazwyczaj po konsultacji z lekarzem.
W dłuższej perspektywie należy jednak uważać na możliwość przedawkowania cynku. Najczęściej objawia się to problemami trawiennymi lub obniżoną odpornością. Nadmiar cynku w organizmie może również powodować gorsze wchłanianie innych minerałów, zwłaszcza miedzi i żelaza.
Cynk w żywności
Cynk występuje naturalnie zarówno w źródłach zwierzęcych, jak i roślinnych. Czerwone mięso, skorupiaki, ryby i produkty mleczne są powszechnie uważane za najbogatsze źródła cynku. Ze źródeł roślinnych warto wspomnieć o roślinach strączkowych, orzechach, nasionach czy pełnoziarnistych zbożach.