Cynk

Produktów: 3
Sortowanie
:
Domyślnie
Vilgain Cynk
-20 % | 23:24:17
Promocja tygodnia
Vilgain Cynk ⁠–⁠ Bisglicynian cynku, wsparcie odporności, równowaga hormonalna, 100% RHP w 1 kapsułce
90 kapsułek
664
19,99 zł
24,90 zł
Vilgain Magnez i cynk
Vilgain Magnez i cynk ⁠–⁠ wsparcie wydolności fizycznej, wzbogacony witaminą B6 i miedzią, minerały w wiązaniach chelatowych
90 kapsułek
34,90 zł
Vilgain Kapsułki na odporność
Tymczasowo wyprzedane
Vilgain Kapsułki na odporność ⁠–⁠ 12 naturalnych substancji wspomagających odporność, zawiera przeciwutleniacze i beta-glukany, idealny jesienią lub w okresach obniżonej odporności
90 kapsułek

Działanie cynku

Cynk jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek w organizmie człowieka i bierze bezpośredni lub pośredni udział w nawet 300 reakcjach biochemicznych. Główne funkcje cynku obejmują:

  • udział w funkcjonowaniu układu odpornościowego
  • utrzymywanie prawidłowego stanu kości, paznokci, włosów i skóry
  • utrzymanie prawidłowej płodności i potencji,
  • regeneracja skóry i gojenie się ran,
  • zapewnienie prawidłowego metabolizmu składników odżywczych oraz
  • utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi.

Cynk jest jednym z najważniejszych pierwiastków, ale nasz organizm nie jest w stanie sam go wytworzyć ani magazynować. Dlatego konieczne jest jego regularne przyjmowanie w wystarczających ilościach w pożywieniu lub jako suplement diety.

Jak rozpoznać niedobór cynku?

Niedobór cynku jest szczególnie niebezpieczny dla kobiet w ciąży, nastolatków i sportowców. Osoby z chorobami przewlekłymi, weganie lub wegetarianie są również zagrożeni. Najczęstsze objawy to:

  • zwiększone powstawanie trądziku,
  • pogorszona jakość skóry, włosów i paznokci,
  • osłabiona odporność,
  • zmniejszona wydajność i brak energii lub
  • problemy trawienne.

Jak przyjmować cynk?

Za zalecaną dzienną dawkę cynku uznaje się 10 mg. W wyjątkowych przypadkach (leczenie trądziku, urazy) można przyjmować większe dawki cynku - zazwyczaj po konsultacji z lekarzem.

W dłuższej perspektywie należy jednak uważać na możliwość przedawkowania cynku. Najczęściej objawia się to problemami trawiennymi lub obniżoną odpornością. Nadmiar cynku w organizmie może również powodować gorsze wchłanianie innych minerałów, zwłaszcza miedzi i żelaza.

Cynk w żywności

Cynk występuje naturalnie zarówno w źródłach zwierzęcych, jak i roślinnych. Czerwone mięso, skorupiaki, ryby i produkty mleczne są powszechnie uważane za najbogatsze źródła cynku. Ze źródeł roślinnych warto wspomnieć o roślinach strączkowych, orzechach, nasionach czy pełnoziarnistych zbożach.

Pokaż więcej Pokaż mniej