






Masło orzechowe 100% orzechów bez dodatków
Masła orzechowe 100% charakteryzują się absolutnie czystym składem bez dodatku cukru i soli. Podobnie jak kremy białkowe lub słodkie, doskonale nadają się na przykład do kaszek lub jogurtów, a dzięki wysokiej jakości są świetnym składnikiem do pieczenia lub gotowania. 100% masła orzechowe są zwykle wytwarzane tylko z jednego rodzaju orzechów, ale nie ma wyjątków dla maseł z kilku rodzajów. Oferujemy:
- masła z orzechów arachidowych są jednym z najpopularniejszych "fitnessowych" produktów spożywczych ostatnich czasów i charakteryzują się wysoką zawartością białka. Tak, wiemy, że orzeszki ziemne są technicznie roślinami strączkowymi, ale w końcu nazywają się orzeszkami ziemnymi, więc...
- masła z nerkowców są jednymi ze słodszych maseł orzechowych ze względu na naturalnie wyższą zawartość węglowodanów. Mogą więc być świetną alternatywą dla słodkich kremów orzechowych z dodatkiem cukru.
- masła kokosowe są wytwarzane przez ubijanie miąższu kokosa. Może ono dodać subtelnego egzotycznego akcentu do potraw. Masło to jest również wykorzystywane w domowych kosmetykach.
- masła z orzechów laskowych mają naturalnie słodki smak. Szczególnie bogate w smaku są tak zwane masła z orzechów laskowych z Piemontu, których produkcja jest regulowana i kładzie nacisk na jakość.
- masła migdałowe charakteryzują się typowo łagodnym, gorzkim smakiem, który jest spowodowany zmielonymi skórkami migdałów. Słodszą wersją jest zatem masło wykonane z migdałów łuskanych.
- Masło z orzechów brazylyjskich jest smaczniejszą wersją masła orzechowego i jest bogatsze w tłuszcz.
- Masła pistacjowe są rozpoznawalne na pierwszy rzut oka ze względu na ich kolor. Charakteryzują się one wyższą zawartością przeciwutleniaczy i naturalnie występujących barwników roślinnych, które są korzystne dla zdrowia oczu.
Częstym zjawiskiem w przypadku 100% maseł orzechowych jest oddzielanie się oleju orzechowego od stałego składnika. Nie jest to jednak wada, ale normalne zachowanie masła orzechowego, które można rozwiązać poprzez odpowiednie mieszanie.