Suplementy z聽enzymami dla lepszego trawienia
Enzymy trawienne s膮 katalizatorami reakcji biochemicznych, kt贸re rozk艂adaj膮 z艂o偶one cz膮steczki na proste. Pomagaj膮 zapewni膰 optymalne trawienie, a聽tym samym skuteczne wch艂anianie poszczeg贸lnych sk艂adnik贸w od偶ywczych. Enzymy trawienne s膮 najbardziej aktywne w jelitach, a聽tak偶e cz臋艣ciowo w jamie ustnej lub 偶o艂膮dku. Og贸lnie rzecz bior膮c, wyr贸偶niamy enzymy, kt贸re rozk艂adaj膮 bia艂ka, w臋glowodany, t艂uszcze i聽kwasy nukleinowe.
Kiedy przyjmowa膰 enzymy trawienne?
Suplementy diety z聽enzymami trawiennymi s膮 odpowiednie dla os贸b, u聽kt贸rych produkcja enzym贸w trawiennych spad艂a, w okresie rekonwalescencji pooperacyjnej lub dla os贸b z聽nietolerancj膮 laktozy (suplementy z聽enzymem laktazy). Jednak ich dzia艂anie mo偶e by膰 r贸wnie偶 wykorzystywane do wspomagania trawienia w ostrych problemach spowodowanych niezdolno艣ci膮 organizmu do trawienia niekt贸rych sk艂adnik贸w 偶ywno艣ci. Nale偶膮 do nich wzd臋cia, b贸le brzucha lub biegunka.
Enzymy trawienne zaleca si臋 przyjmowa膰 na czas trwania problem贸w trawiennych, ale mo偶na je r贸wnie偶 przyjmowa膰 d艂ugoterminowo z聽jedzeniem. Zaleca si臋 konsultacj臋 z聽lekarzem w przypadku przyjmowania ich razem z聽lekami.
Enzymy trawienne w 偶ywno艣ci
Niekt贸re enzymy trawienne s膮 naturalnie obecne w niekt贸rych produktach spo偶ywczych. Jednymi z聽najlepszych naturalnych 藕r贸de艂 enzym贸w s膮 owoce (ananas, papaja, mango lub banan), sfermentowane warzywa (np.聽popularne korea艅skie kimchi) lub sfermentowane produkty mleczne, takie jak kefir.