Czym jest masło klarowane?
Masło klarowane przeżywa swój renesans dzięki rosnącej popularności kuchni indyjskiej, z której wywodzi się nazwa masła ghee. Jest to jednak ten sam produkt, który w przeszłości był również określany jako masło klarowane.
Masło a ghee
Klasyczne masło zawiera około 80% tłuszczu mlecznego, reszta to woda (około 15%), białko mleka i laktoza. To właśnie zawartość wody, białka i laktozy sprawia, że masło nie wytrzymuje długo po wyjęciu z lodówki, a jego punkt dymienia wynosi około 150°C. To sprawia, że nie nadaje się do smażenia, ponieważ wyższe temperatury mogą prowadzić do nadmiernego smażenia i powstawania szkodliwych substancji.
Ghee to 100% tłuszcz maślany, który jest wytwarzany poprzez stopniowe podgrzewanie masła, podczas którego tłuszcz jest oddzielany od innych dodatków. Brak wody w klarowanym maśle zmniejsza ryzyko jełczenia, a ghee może być przechowywane w stanie suchym w temperaturze pokojowej przez kilka miesięcy. Temperatura przegrzania ghee wynosi około 250°C, dzięki czemu nadaje się ono zarówno do gorących, jak i zimnych kuchni.
Zastosowanie masła klarowanego
Ghee wykorzystywane jest nie tylko w daniach kuchni indyjskiej, jego zastosowania są znacznie szersze. Można go używać na przykład do pieczenia warzyw, przygotowywania sosów, panierowania pierogów lub ziemniaków, a także do pieczenia. Jest to również odpowiedni tłuszcz do smażenia. Nadaje potrawom lekko słodki i orzechowy smak i aromat, który może dodać odpowiedniego akcentu nawet zwykłym daniom.
Ghee jest odpowiednie dla osób z nietolerancją laktozy zawsze jednak należy pamiętać o własnej wrażliwości - każdemu może odpowiadać coś innego. Masło klarowane jest również naturalnie bezglutenowe i odpowiednie dla osób cierpiących na celiakię.
Wypróbuj nasze Vilgain Ghee, które pochodzi z regionalnych gospodarstw. Możesz spróbować najwyższej jakości dzięki Vilgain Grass‑Fed Ghee które jest również organiczne. Wyśmienitym doświadczeniem jest połączenie masła klarowanego i kakao, które oferujemy w produkcie Vilgain Czekoladowe ghee BIO.