Suplementy diety z błonnikiem
Błonnik należy do grupy węglowodanów złożonych i jest niestrawnym składnikiem żywności, który ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego trawienia i wspierania wielu innych aspektów zdrowia. Istnieją dwa rodzaje błonnika:
- Błonnik rozpuszczalny wyróżnia się zdolnością do wiązania wody i tworzenia masy przypominającej żel. Jego spożycie sprzyja sytości (co doceniają osoby starające się schudnąć) oraz obniża poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Służy również jako pożywienie dla mikrobiomu jelitowego. Błonnik rozpuszczalny obejmuje psyllium, inulina lub błonnik z cykorii.
- Nierozpuszczalny błonnik przechodzi przez układ trawienny w niezmienionej postaci, wspomagając perystaltykę jelit i regularne wypróżnienia. Nierozpuszczalny błonnik może również wiązać niektóre szkodliwe substancje. W ten sposób działa jak "szczotka do jelit".
Najlepszym źródłem błonnika są produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe, owoce i warzywa oraz orzechy i nasiona.
W przypadku niewystarczającego spożycia błonnika lub w celu wspomagania trawienia w ostrych problemach trawiennych, zaleca się przyjmowanie suplementów błonnika. Można je łatwo dodawać do ulubionych potraw lub przyjmować samodzielnie. Oprócz spożywania błonnika, ważne jest również, aby pamiętać o przyjmowaniu wystarczającej ilości płynów.
Zalecana dzienna dawka błonnika dla osoby dorosłej wynosi 25‑30 gramów. Zalecane spożycie błonnika może się różnić w zależności od konkretnych ograniczeń dietetycznych, np. na diecie beztłuszczowej.
Nadmierne spożycie błonnika może prowadzić do pewnych problemów trawiennych (wzdęcia, gazy, skurcze, biegunka), słabego wchłaniania leków, witamin i minerałów.