- Ananas (1)
- Banan (27)
- Bez smaku (7)
- Biała czekolada (21)
- Brownie (6)
- Brzoskwinia (2)
- Cookie (15)
- Cynamon (9)
- Cytryna (2)
- Czekolada (56)
- Herbata (1)
- Jabłko (1)
- Jagoda (3)
- Karmel (19)
- Kawa (7)
- Kokos (9)
- Malina (3)
- Mango (4)
- Marcepan (3)
- Masło orzechowe (8)
- Miód (1)
- Orzechy laskowe (19)
- Orzeszki ziemne (4)
- Owoce tropikalne (1)
- Pistacja (5)
- Pomarańcza (1)
- Słony karmel (18)
- Truskawka (27)
- Wanilia (35)
- Żurawina (1)
Czym jest białko serwatkowe?
Białko serwatkowe, znane jako białko serwatkowe, pochodzi z mleka krowiego i jest jednym z najlepiej sprzedających się suplementów diety dla sportowców. Jednak ich zastosowanie wykracza daleko poza sport. W rzeczywistości, jako wysokiej jakości źródło białka, nawet przeciętna osoba nie uprawiająca sportu może wykorzystać je do zwiększenia dziennego spożycia białka.
Rodzaje białka serwatkowego
W zależności od procesu produkcyjnego można spotkać się z kilkoma rodzajami białek serwatkowych, które różnią się proporcją białek, węglowodanów (laktozy) i tłuszczów:
- Koncentrat serwatki (WPC - Whey protein concentrate) jest produkowany w procesie mikrofiltracji z przepływem krzyżowym (CFM) i zazwyczaj zawiera 70‑80% białka. Zawiera większą ilość tłuszczu i laktozy, co z drugiej strony nadaje mu lepszy smak. W połączeniu z korzystną ceną, koncentraty są wyborem numer 1 dla zdecydowanej większości użytkowników w celu osiągnięcia pożądanych rezultatów. Do tej grupy należą nasze bestsellery Vilgain Whey Protein i premium Vilgain Grass‑Fed Whey Protein które są słodzone stewią.
- Izolat serwatki (WPI - Whey protein isolate) jest również wytwarzany w procesie mikrofiltracji z przepływem krzyżowym i zawiera 85‑95% białka. Jest również odpowiedni dla osób z nietolerancją laktozy, ale wyższa zawartość białka wiąże się z wyższą ceną. Wypróbuj nasze produkty premium Vilgain Grass‑Fed Whey Protein Isolate z minimalną ilością cukru lub Vilgain Clear Whey Isolate orzeźwiający napój, który sprawi, że zapomnisz o mlecznym smaku wszystkich białek serwatkowych.
- Hydrolizat serwatki (WPH - Whey protein hydrolysate) jest wytwarzany przez hydrolizę koncentratu lub izolatu (lub kombinacji tych dwóch), co znajduje odzwierciedlenie w końcowej zawartości białka - 70‑95%. Hydrolizat to najszybsze dostarczenie aminokwasów do tkanek mięśniowych, jednak jego wadą jest wysoka cena i gorszy smak. Jednak stosowanie tego typu produktów jest konieczne tylko w określonych przypadkach.
Podstawowe różnice pomiędzy poszczególnymi rodzajami można porównać w poniższej tabeli:
Rodzaj białka | Stopień strawności | Najczęstsza zawartość białka | Zawartość tłuszczu | Zawartość węglowodanów |
Koncentrat | 8‑10 g/h | 70‑80 % | 4‑10 g | 4‑8 g |
Izolat | 8‑10 g/h | 85‑95 % | 1‑2 g | 1‑2 g |
Hydrolizat | ponad 10 g/h | 70‑95 % | 1‑10 g | 1‑8 g |
Dlaczego warto przyjmować białko serwatkowe?
Białko serwatkowe jest uważane za najwyższej jakości i najbardziej wartościowe białko w porównaniu z innymi źródłami zwierzęcymi i roślinnymi. Korzyści płynące z przyjmowania białka serwatkowego obejmują:
- Szybkie i bezproblemowe trawienie,
- nadaje się do przyrostu masy mięśniowej i utraty wagi,
- maksymalizuje regenerację i siłę,
- naturalne spożycie BCAA,
- nadaje się do uzupełniania białka w ciągu dnia, ale także podczas treningu,
- odpowiedni także dla osób nie będących sportowcami
- może być stosowany jako składnik do gotowania i pieczenia.
W przypadku nietolerancji laktozy podczas stosowania białka serwatkowego należy kierować się własną wrażliwością. Niektóre osoby poradzą sobie z koncentratem, ale lepszym wyborem będzie zazwyczaj izolat. Białka serwatkowe niestety nie są odpowiednie dla osób z alergią na białka mleka krowiego, jedynym wyjątkiem są rozbudowane hydrolizaty - jednak w tym przypadku konieczna jest bezwarunkowa konsultacja z lekarzem prowadzącym (niekiedy odpowiednie są także preparaty zawierające same aminokwasy). Inne alternatywy obejmują białka wegańskie.