- Banan (11)
- Bez smaku (8)
- Biała czekolada (5)
- Brownie (3)
- Brzoskwinia (4)
- Cookie (4)
- Cynamon (6)
- Cytryna (3)
- Czekolada (30)
- Grejpfrut (3)
- Herbata (1)
- Jabłko (3)
- Jagoda (1)
- Karmel (11)
- Kawa (2)
- Kokos (3)
- Malina (1)
- Mango (3)
- Marcepan (1)
- Masło orzechowe (6)
- Miód (1)
- Orzechy laskowe (8)
- Orzeszki ziemne (3)
- Owoce leśne (2)
- Pistacja (1)
- Pomarańcza (2)
- Słony karmel (11)
- Truskawka (16)
- Wanilia (12)
- Żurawina (1)
Wysoko przyswajalne białko serwatkowe 💪🏻
Białko serwatkowe, które możesz znać jako białko serwatkowe, ma podobną biodostępność do mięsa, co stawia je na szczycie zakresu użyteczności dla ludzkiego organizmu. Ma doskonałą przyswajalność i zawiera dużą ilość niezbędnych aminokwasów, których naturalną częścią są aminokwasy rozgałęzione BCAA, w tym leucyna. Aminokwasy te są ważnymi elementami budulcowymi stymulującymi wzrost i regenerację mięśni, których organizm nie jest w stanie sam wyprodukować, dlatego też niezbędne jest dostarczanie ich w diecie.
Jak powstaje białko serwatkowe?
Podstawą jest mleko, które składa się w 20% z białka serwatkowego i w 80% z białka kazeinowego. Podczas procesu produkcji białka kazeinowe są wytrącane, a następnie wykorzystywane do produkcji twarogu lub sera oraz do oddzielania płynnej serwatki. Serwatka to część zawierająca duże ilości laktozy i wody, które muszą zniknąć. Woda częściowo odparuje, gdy będzie jeszcze w postaci płynnej, reszta i laktoza zostaną usunięte w procesie filtracji, podczas którego większość laktozy zostanie oddzielona. Ta ostatnia stanowi największą część tłuszczu i białka w serwatce. Obecnie standardowo stosuje się filtrację membranową z przepływem krzyżowym. Po oddzieleniu, produkt jest całkowicie suszony i pozbawiony wody.
Ostatecznie pozostaje tylko koncentrat białka luzem, który aromatyzujemy w 100% naturalnymi składnikami, takimi jak liofilizowane owoce, ulubione przyprawy, wysokiej jakości kakao lub prawdziwa wanilia. Naturalny słodzik z liści stewii dodaje słodyczy. Przygotuj się więc na autentyczny smak bez nieprzyjemnego posmaku.
Do czego służy białko serwatkowe?
Białko serwatkowe jest bogate w niezbędne aminokwasy, które mają kluczowe znaczenie dla wzrostu i regeneracji mięśni. Dzięki szybkiemu trawieniu organizm otrzymuje zapas białka w najkrótszym możliwym czasie po jego spożyciu, co czyni go idealnym nie tylko jako kumpel po treningu, gdy szybko dostarcza niezbędne aminokwasy do mięśni.
Zawiera dużą ilość białka i, przeciwnie, niską ilość tłuszczów i węglowodanów. Pomoże ci w utracie wagi, gdzie wypełni cię na dłużej i wesprze utrzymanie mięśni przy jednoczesnej redukcji tkanki tłuszczowej. Ponadto jest to praktyczny sposób na walkę z głodem, który można mieć zawsze pod ręką w postaci proszku, wystarczy zalać wodą i wymieszać w ulubionym shakerze. Idealnie kremowa przekąska, która poprawi wyniki sportowe, będzie gotowa w kilka sekund.
Jak wybrać to właściwe?
Nie wiesz, które białko serwatkowe będzie dla Ciebie idealne? Najważniejszą rzeczą jest zawsze uważne czytanie jego składników. Wysokiej jakości białko będzie zawierało minimum dodanych składników, a jego pochodzenie będzie tak naturalne, jak to tylko możliwe.
Proste i czyste składniki 🌱
Staraj się wybierać produkty o wysokiej zawartości białka i jak najmniejszej ilości dodanych substancji, takich jak cukry, sztuczne słodziki, barwniki lub konserwanty. Szukaj również produktów, które są certyfikowane przez niezależne organizacje pod względem jakości i czystości pochodzenia.
Smaki, które Cię nie znudzą
Sto osób, sto smaków i jest to podwójnie prawdziwe w przypadku białka. Gama Vilgain oferuje klasyczne smaki, w tym wanilię, czekoladę i karmel. Jednak miłośnicy egzotycznych kombinacji, takich jak mango lassi, banan lub fantazyjny sernik jagodowy, chai latte i biały marcepan również znajdą coś dla siebie.
Nie możesz się zdecydować, który smak wybrać? Stwórz swój własny i dopraw nasze bezsmakowe białko ulubionymi przyprawami lub liofilizowanymi owocami.
Rodzaje białka serwatkowego
Koncentrat serwatki - opcja nr. 1
Koncentrat serwatki zawiera zwykle około 70‑80% białka. Oznacza to, że jest dobrym źródłem białka, które może pomóc w promowaniu wzrostu i regeneracji mięśni. Jest to wszechstronny suplement białkowy o bezkonkurencyjnym stosunku ceny do wydajności. Chociaż zawiera większą ilość tłuszczu i laktozy, dzięki temu smakuje lepiej i pełniej. Koncentraty serwatki obejmują:
- Vilgain Whey Protein - Najpopularniejsze białko, które jest odpowiednie dla każdego sportowca. Jego delikatna produkcja przyczynia się do maksymalnej czystości, jakości i koncentracji białka.
- Vilgain Grass‑Fed Whey Protein 🐮 - Grass‑Fed Protein Powder jest wytwarzany z wysokiej jakości mleka pochodzącego od etycznie hodowanych krów, które są karmione trawą przez okres do 10 miesięcy w roku. W rezultacie ma korzystniejszą reprezentację kwasów tłuszczowych, co znajduje odzwierciedlenie w ostatecznej jakości białka.
- Vilgain Białko serwatkowe bez laktozy - Nie możesz jeść laktozy? Nie ma problemu! Dzięki specjalnej metodzie produkcji można ją w większości usunąć z białka, ale nadal zachować doskonały smak i rozpuszczalność, a także zawartość białka.
Izolat serwatki - maksymalnie czysty skład
Dzięki swojemu składowi izolat serwatki jest najczystszą formą białka serwatkowego. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka (85‑95%) oraz niską zawartością tłuszczu, węglowodanów i laktozy. To sprawia, że jest idealny dla tych, którzy obecnie przestrzegają ścisłej diety lub nie mogą lub ograniczają laktozę. Jego zaletą jest również szybkie i skuteczne wchłanianie. Vilgain Grass‑Fed Whey Protein Isolate przyda się więc nie tylko po treningu, ale także jako dodatek do ulubionych przepisów kulinarnych.
Hydrolizat serwatki - z superszybkim wchłanianiem
Hydrolizat serwatki, w skrócie hydro, to enzymatycznie trawione białko, które jest łatwiej wchłaniane i ma najszybszy dopływ aminokwasów do tkanki mięśniowej. Powstaje w wyniku hydrolizy, procesu chemicznego, który wytwarza tak zwane krótkie peptydy. Te znacznie szybciej przenikają przez barierę jelitową i zapewniają błyskawiczne dostarczanie aminokwasów do mięśni. Jest odpowiedni dla sportowców i osób poszukujących szybkiego i skutecznego sposobu dostarczania białka i aminokwasów do organizmu, szczególnie po treningu.
W poniższej tabeli można porównać podstawowe różnice między poszczególnymi typami:
Rodzaj białka | Szybkość trawienia | Najczęstsza zawartość białka | Zawartość tłuszczu | Zawartość węglowodanów |
Koncentrat | 8‑10 g/h | 70‑80 % | 4‑10 g | 4‑8 g |
Izolat | 8‑10 g/h | 85‑95 % | 1‑2 g | 1‑2 g |
Hydrolizat | ponad 10 g/h | 70‑95 % | 1‑10 g | 1‑8 g |
Specjalne białka serwatkowe
Dietetyczne białko serwatkowe - Ma mniej kalorii, tłuszczu i cukru, ale dostarcza dużej ilości wysokiej jakości białka i zapewnia uczucie sytości na dłużej. Zawiera garcynię, ekstrakt z zielonej herbaty, chrom i gumę guar, które dodatkowo wspomagają proces odchudzania i spalania tłuszczu.
Vilgain Clear Whey Isolate 🍹- Idealny izolat serwatki dla tych, którzy nie mogą znieść smaku białka mleka. W formie lemoniady bez posmaku białka, otrzymasz dobrą dawkę białka, ale jednocześnie będziesz cieszyć się świeżym napojem zmieszanym z wodą lub herbatą, który doskonale Cię wypełni.
Vilgain Białko do pieczenia 🧁 - Izolat serwatki, który zawiera minimalną ilość laktozy i sprawia, że słodkie i pikantne przysmaki są pełne białka. Ponadto został zaprojektowany tak, aby nie wysuszać ciasta i zachować idealnie puszystą konsystencję produktu końcowego.
Kiedy sięgnąć po białko serwatkowe?
Nie da się dokładnie określić, kiedy jest idealny czas na spożycie białka. Wszystko zależy od naszych celów i sytuacji, w której się znajdujemy. Należy również pamiętać, że niezbędna jest zróżnicowana i zbilansowana dieta, składająca się ze świeżych składników, które dostarczają organizmowi jak najwięcej. Ogólnie jednak zaleca się uzupełnianie białka w postaci koktajlu z mlekiem lub wodą:
- Po treningu, podczas którego mięśnie w ciele doznają ekstremalnego stresu. W tym momencie są one podatne na szybką regenerację, a spożycie białka może pomóc w odbudowie włókien mięśniowych i promować ich wzrost. W takim przypadku zaleca się wymieszanie białka w proszku z wodą i wypicie go.
- Przed treningiem, gdy potrzebujesz dobrego kopa.
- Rano podczas śniadania.
- W dowolnym momencie w ciągu dnia, gdy potrzebujesz szybkiego uzupełnienia białka. Wystarczy mieć pod ręką pojemnik i wodę, aby w mgnieniu oka wyczarować smaczny napój.
A co ze stosowaniem białka serwatkowego na noc?
Jeśli chcesz dostarczyć organizmowi białka podczas snu, sięgnij po białko kazeinowe. Kazeina to białko mleka, które jest trawione i wchłaniane znacznie wolniej niż białko serwatkowe. To powolne uwalnianie aminokwasów do krwiobiegu jest idealne zwłaszcza w nocy, gdy organizm nie przyjmuje żadnych pokarmów. Pomaga to zapobiegać katabolizmowi mięśni (rozpadowi białek mięśniowych) i sprzyja regeneracji podczas snu, kiedy następuje naprawa tkanki mięśniowej.
Jak stosować białko?
- Przygotuj pyszny shake. Wymieszaj go z wodą lub mlekiem i gotowe w pół minuty. Najlepiej wymieszać 30 g białka z 200‑250 ml płynu. Jeśli chcesz uzyskać bardziej kremowy napój, dodaj mniej.
- Dodaj białko do owsianki lub jogurtu i przygotuj idealne śniadanie z owocami.
- Możesz również dodać białko do swoich ulubionych deserów, gdzie w pełni wykorzystasz nasze specjalnie opracowane białko do pieczenia.
- Aby uzyskać więcej wskazówek na temat tego, co zrobić z białkiem, sprawdź naszą sekcję z przepisami.
Dla kogo przeznaczone jest białko serwatkowe?
Białko serwatkowe to wszechstronny suplement diety, którego zalety może docenić niemal każdy.
- Sportowcy, którym zależy na wysokiej jakości regeneracji i budowaniu mięśni.
- Osoby z potrzebą zwiększonego spożycia białka, do których należą na przykład seniorzy, wegetarianie lub dzieci oraz kobiety w ciąży i karmiące. W ich przypadku należy jednak skupić się na naturalnych składnikach bez sztucznych dodatków.
- Osoby próbujące schudnąć. Wyższe spożycie białka sprawi, że będą dłużej syci. Co więcej, białka mają wyższy efekt termiczny niż tłuszcze i węglowodany, co oznacza, że organizm spala więcej kalorii podczas ich trawienia.
- Wyższe spożycie białka jest również przydatne po kontuzji, gdy organizm potrzebuje maksymalnego wsparcia w regeneracji.
Czy białko serwatkowe jest odpowiednie dla kobiet w ciąży i dzieci?
Przede wszystkim zrównoważona dieta i zróżnicowana dieta ze świeżych składników jest tym, czego organizm potrzebuje najbardziej. Dotyczy to zarówno kobiet w ciąży i karmiących piersią, jak i dzieci. Następnie jednak przyjmowanie białka jest bezpieczne. Jego zapotrzebowanie jest zwiększone u kobiet w ciąży i karmiących piersią, a jeśli nie otrzymują one wystarczającej ilości białka z diety, białko serwatkowe jest dobrym wyborem. Dzieci nie potrzebują uzupełniać białka w postaci proszków białkowych, ale jednocześnie nie mają nic przeciwko zjedzeniu kawałka ciasta z białkiem. Ważne jest jednak, aby upewnić się, że ich dzienne spożycie białka nie jest zbyt wysokie. W obu przypadkach zalecamy białka z naturalnymi składnikami najwyższej jakości.