Czym jest białko WPI?
Izolat białka serwatkowego (WPI) to białko serwatkowe wytwarzane w procesie mikrofiltracji o zawartości białka 85‑95%. Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu i węglowodanów w porównaniu do koncentratu. W przypadku hydrolizatu zależy to od białka wejściowego.
Dlaczego warto wybrać izolat?
Ze względu na swój skład, izolat jest najczystszą formą białka serwatkowego, ale nie jest to bardzo popularne białko. Główne cechy obejmują:
- wysoka zawartość białka,
- szybkie i łatwe trawienie,
- idealny jako dieta przed zawodami - nie zwiększa spożycia tłuszczu i węglowodanów,
- wysoka wartość biologiczna białka,
- naturalna zawartość BCAA.
Białko WPI są ogólnie odpowiednią odżywką białkową nawet dla osób nietolerujących laktozy, ale zawsze zależy to od indywidualnej wrażliwości. Metoda produkcji i pozostała wysoka zawartość białka są przyczyną wyższej ceny zakupu w porównaniu z koncentratem. Niska zawartość węglowodanów i tłuszczu skutkuje mniej atrakcyjnym smakiem.
Wypróbuj nasze premium Grass‑Fed Whey Protein Isolate z minimalną ilością cukru lub Clear Whey Isolate orzeźwiający napój, który pozwala zapomnieć o mlecznym smaku wszystkich białek serwatkowych. Unikalny produkt to Vilgain Baking Protein które zapewnia bogatą w białko i wilgotną konsystencję każdego deseru.