Oleje w sprayu

Produktów: 7
Sortowanie
:
Domyślnie
Vilgain Olej z awokado w sprayu
Bestsellers
Vilgain Olej z awokado w sprayu ⁠–⁠ z odmiany Hass z Meksyku, z praktycznym dozownikiem
200 ml
827
24,90 zł
Vilgain Spraye ⁠–⁠ wygodne opakowania olejów i sosów w sprayu, łatwe dozowanie, wykonane z najwyższej jakości składników
98,35 zł
124,50 zł
Vilgain Ghee w sprayu
Vilgain Ghee w sprayu ⁠–⁠ bezlaktozowe masło przelewowe z olejem z awokado w butelce ze sprayem, z praktycznym dozownikiem
200 ml
123
24,90 zł
Vilgain Oliwa z oliwek w sprayu BIO
Vilgain Oliwa z oliwek w sprayu BIO ⁠–⁠ olej spożywczy tłoczony na zimno z pierwszego tłoczenia
200 ml
526
24,90 zł
Vilgain Olej kokosowy w sprayu
Vilgain Olej kokosowy w sprayu ⁠–⁠ wykonany z pachnącego filipińskiego kokosa, z praktycznym dozownikiem
200 ml
514
24,90 zł
AllNutrition Cooking spray
AllNutrition Cooking spray
Rzepakowy 200 ml
75
19,99 zł
AllNutrition Cooking spray
AllNutrition Cooking spray
Maślany 200 ml
45
19,99 zł

Dlaczego warto używać olejów w sprayu?

Podobnie jak te klasyczne, oleje spożywcze w sprayu są idealne do pieczenia, gotowania, a także mogą być używane w zimnej kuchni, jeśli chcesz coś "skropić". Spray pozwala na równomierne nałożenie oleju, co jest szczególnie przydatne w przypadku nierównych powierzchni, takich jak smarowanie formy na muffinki.

Największą zaletą jest jednak łatwiejsze i bardziej precyzyjne dozowanie, co szczególnie docenią osoby liczące każdą kalorię. Łyżeczka, która jest powszechnie stosowaną jednostką miary, mieści około 5 g oleju, podczas gdy jedno wyciśnięcie oleju w sprayu aplikuje niecałe 2 g, i to równomiernie.

Który olej wybrać?

Wybierając olejek w sprayu należy kierować się przede wszystkim jego jakością, którą łatwo ocenić patrząc na skład produktu - najlepiej, aby nie zawierał on żadnych zanieczyszczeń. Równie ważnym kryterium jest zastosowanie oleju. Każdy olej ma inny tzw. punkt dymienia, czyli moment, w którym olej zaczyna się palić i nie nadaje się do spożycia:

olej z awokado270 °C
olej rzepakowy240 °C
Oliwa z oliwek210 °C
olej kokosowy200 °C
olej słonecznikowy110 °C

Z tabeli jasno wynika, że awokado lub olej rzepakowy są najlepszymi towarzyszami ciepłej kuchni. Choć dla niektórych może to być zaskoczeniem, absolutnie nieodpowiednim olejem pod tym względem jest olej słonecznikowy. Chociaż oliwa z oliwek nadaje się do obróbki cieplnej, oliwa z pierwszego tłoczenia, która jest tłoczona na zimno w celu zachowania korzyści zdrowotnych, ulega degradacji podczas obróbki cieplnej, a proporcja korzystnych substancji jest zmniejszona.

Jeśli nie wiesz, po który olej spożywczy w sprayu sięgnąć, wypróbuj naszą markę Vilgain, która zachwyci Cię unikalnym systemem dozowania.

Pokaż więcej Pokaż mniej