



Dlaczego warto używać olejów w sprayu?
Podobnie jak te klasyczne, oleje spożywcze w sprayu są idealne do pieczenia, gotowania, a także mogą być używane w zimnej kuchni, jeśli chcesz coś "skropić". Spray pozwala na równomierne nałożenie oleju, co jest szczególnie przydatne w przypadku nierównych powierzchni, takich jak smarowanie formy na muffinki.
Największą zaletą jest jednak łatwiejsze i bardziej precyzyjne dozowanie, co szczególnie docenią osoby liczące każdą kalorię. Łyżeczka, która jest powszechnie stosowaną jednostką miary, mieści około 5 g oleju, podczas gdy jedno wyciśnięcie oleju w sprayu aplikuje niecałe 2 g, i to równomiernie.
Który olej wybrać?
Wybierając olejek w sprayu należy kierować się przede wszystkim jego jakością, którą łatwo ocenić patrząc na skład produktu - najlepiej, aby nie zawierał on żadnych zanieczyszczeń. Równie ważnym kryterium jest zastosowanie oleju. Każdy olej ma inny tzw. punkt dymienia, czyli moment, w którym olej zaczyna się palić i nie nadaje się do spożycia:
olej z awokado | 270 °C |
olej rzepakowy | 240 °C |
Oliwa z oliwek | 210 °C |
olej kokosowy | 200 °C |
olej słonecznikowy | 110 °C |
Z tabeli jasno wynika, że awokado lub olej rzepakowy są najlepszymi towarzyszami ciepłej kuchni. Choć dla niektórych może to być zaskoczeniem, absolutnie nieodpowiednim olejem pod tym względem jest olej słonecznikowy. Chociaż oliwa z oliwek nadaje się do obróbki cieplnej, oliwa z pierwszego tłoczenia, która jest tłoczona na zimno w celu zachowania korzyści zdrowotnych, ulega degradacji podczas obróbki cieplnej, a proporcja korzystnych substancji jest zmniejszona.
Jeśli nie wiesz, po który olej spożywczy w sprayu sięgnąć, wypróbuj naszą markę Vilgain, która zachwyci Cię unikalnym systemem dozowania.