




































Czym jest białko WPC?
Koncentrat białka serwatkowego (WPC) to białko serwatkowe, które jest wytwarzane w procesie mikrofiltracji i zwykle zawiera 70‑80% białka. Charakteryzuje się wyższą zawartością tłuszczu i laktozy w porównaniu do izolatu lub hydrolizatu. Jednak ze względu na niższą cenę zakupu i wysoką wydajność, nadal jest uważany za złoty standard.
Dlaczego warto wybrać koncentrat?
WPC jest najbardziej poszukiwaną odżywką białkową na rynku, głównie ze względu na niższą cenę zakupu, która w żaden sposób nie odbija się na jakości produktu. Do głównych cech należy zaliczyć:
- wszechstronne zastosowanie - odżywka białkowa lub składnik do przygotowywania posiłków,
- najlepszy stosunek ceny do jakości,
- wysoka zawartość aminokwasów egzogennych,
- naturalna zawartość BCAA,
- lepszy smak - dzięki wyższej zawartości tłuszczu i laktozy, oraz
- szybkie i bezproblemowe trawienie.
Białka WPC jest odpowiedni podczas przyrostu masy, utraty wagi, ale także do uzupełnienia całkowitego dziennego spożycia białka. Koncentrat jest generalnie nieodpowiedni dla osób z nietolerancją laktozy (tutaj warto kierować się własną wrażliwością) lub z alergią na białko mleka krowiego.
Jeśli nie wiesz, który koncentrat białkowy wybrać, wypróbuj nasz Vilgain Grass‑Fed Whey Protein, który charakteryzuje się w 100% naturalną formułą, jest słodzony stewią i aromatyzowany naturalnymi składnikami oraz pochodzi z mleka krów z wolnego wybiegu. Klasyczny wariant koncentratu to Vilgain Whey Protein.