Vilgain Chipsy z siemienia lnianego
– chrupiące plastry siemienia lnianego z mieszanką naturalnych przypraw, źródło błonnika, białka i kwasów tłuszczowych omega-3
Pikantny 50 g
8,49 zł
Vilgain Orzeszki piniowe
– orzechy o łagodnym maślanym smaku, do 60% nienasyconych kwasów tłuszczowych, doskonały składnik potraw.
250 g
37,90 zł
Vilgain Pestki dyni prażone solone
– prażone pestki dyni z południowych Moraw (Czechy) doprawione solą
300 g
19,99 zł
Vilgain Pestki dyni łuskane naturalne
– nieprażone nasiona z południowych Moraw (Czechy) pełne dobrze przyswajalnego cynku
300 g
12,90 zł
Vilgain Słonecznik łuskany BIO
– bogaty w antyoksydanty i zdrowe tłuszcze, pochodzące z upraw ekologicznych
250 g
7,49 zł
Vilgain Protein Chia Pudding Mix
– przekąska pełna wysokiej jakości białka, ponad 50% nasion chia, łatwa w przygotowaniu, słodzona cukrem trzcinowym
Mango i truskawka 480 g
64,99 zł
Nasiona do jedzenia
Nasiona to bogata w składniki odżywcze żywność, której spożywanie wiąże się z szeregiem pozytywnych skutków. Ze względu na wysoką zawartość korzystnych dla zdrowia tłuszczów, białek roślinnych, witamin, minerałów, błonnika czy przeciwutleniaczy, przez niektórych postrzegane są jako superfoods. Są odpowiednie dla osób odchudzających się, stosujących dietę surową lub paleo, wegan i sportowców. Najpopularniejsze nasiona do spożycia to
- siemię lniane są doskonałym źródłem błonnika i roślinnych kwasów tłuszczowych omega 3. Ich spożywanie może pomóc w kontroli poziomu cholesterolu lub ciśnienia krwi;
- nasiona chia są uważane za jedno z najlepszych roślinnych źródeł kwasów omega 3. Są one najczęściej używane do produkcji puddingu lub w postaci żelu jako substytut jajek;
- nasiona konopi mają wysoką zawartość białka i zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy;
- nasiona sezamu są jednym z najbogatszych źródeł lignanów, które mają właściwości przeciwutleniające. Sezam jest często używany do produkcji oleju sezamowego lub pasty tahini;
- pestki dyni są szczególnie popularne w miesiącach jesiennych, kiedy ich obieranie jest powszechną rozrywką. Nasiona zawierają zdrowe tłuszcze, ale także magnez czy fosfor;
- nasiona słonecznika są nie tylko dla ptaków. Spożywanie ich może zwiększyć spożycie zdrowych tłuszczów, witaminy E lub selenu.
Jadalne nasiona łatwo dopasować do każdej diety - można je dodawać do kaszek, jogurtów, koktajli, zup, sałatek, deserów, wypieków lub po prostu jeść. Zmiksowane nasiona są również przydatne do przygotowania pesto.
Pokaż więcej
Pokaż mniej