Nasiona

Produktów: 8
Sortowanie
:
Domyślnie
Vilgain Siemię lniane
Vilgain Siemię lniane ⁠–⁠ o wysokiej zawartości cennych kwasów omega-3 i bez dodatków
500 g
128
9,99 zł
Vilgain Nasiona chia
Vilgain Nasiona chia ⁠–⁠ nasiona chia z Paragwaju bogate w omega-3
250 g
231
9,90 zł
Vilgain Nasiona konopi
Vilgain Nasiona konopi ⁠–⁠ wzbogać swoją dietę o białka roślinne i kwasy omega-3
100 g
147
7,99 zł
Vilgain Orzeszki piniowe
Vilgain Orzeszki piniowe ⁠–⁠ orzechy o łagodnym maślanym smaku, do 60% nienasyconych kwasów tłuszczowych, doskonały składnik potraw.
250 g
37,90 zł
Vilgain Roasted Pumpkin Seeds salted
Vilgain Roasted Pumpkin Seeds salted ⁠–⁠ prażone pestki dyni z południowych Moraw (Czechy) doprawione solą
300 g
19,99 zł
Vilgain Pestki dyni łuskane naturalne
Vilgain Pestki dyni łuskane naturalne ⁠–⁠ nieprażone nasiona z południowych Moraw (Czechy) pełne dobrze przyswajalnego cynku
300 g
12,90 zł
Vilgain Mak niebieski BIO
Vilgain Mak niebieski BIO ⁠–⁠ idealny do pieczenia, źródło wapnia i magnezu, z czeskich upraw ekologicznych
250 g
12,90 zł
Vilgain Słonecznik łuskany BIO
Vilgain Słonecznik łuskany BIO ⁠–⁠ bogaty w antyoksydanty i zdrowe tłuszcze, pochodzące z upraw ekologicznych
250 g
7,49 zł

Nasiona do jedzenia

Nasiona to bogata w składniki odżywcze żywność, której spożywanie wiąże się z szeregiem pozytywnych skutków. Ze względu na wysoką zawartość korzystnych dla zdrowia tłuszczów, białek roślinnych, witamin, minerałów, błonnika czy przeciwutleniaczy, przez niektórych postrzegane są jako superfoods. Są odpowiednie dla osób odchudzających się, stosujących dietę surową lub paleo, wegan i sportowców. Najpopularniejsze nasiona do spożycia to

  • siemię lnianedoskonałym źródłem błonnika i roślinnych kwasów tłuszczowych omega 3. Ich spożywanie może pomóc w kontroli poziomu cholesterolu lub ciśnienia krwi;
  • nasiona chia są uważane za jedno z najlepszych roślinnych źródeł kwasów omega 3. Są one najczęściej używane do produkcji puddingu lub w postaci żelu jako substytut jajek;
  • nasiona konopi mają wysoką zawartość białka i zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy;
  • nasiona sezamu są jednym z najbogatszych źródeł lignanów, które mają właściwości przeciwutleniające. Sezam jest często używany do produkcji oleju sezamowego lub pasty tahini;
  • pestki dyni są szczególnie popularne w miesiącach jesiennych, kiedy ich obieranie jest powszechną rozrywką. Nasiona zawierają zdrowe tłuszcze, ale także magnez czy fosfor;
  • nasiona słonecznika są nie tylko dla ptaków. Spożywanie ich może zwiększyć spożycie zdrowych tłuszczów, witaminy E lub selenu.

Jadalne nasiona łatwo dopasować do każdej diety - można je dodawać do kaszek, jogurtów, koktajli, zup, sałatek, deserów, wypieków lub po prostu jeść. Zmiksowane nasiona są również przydatne do przygotowania pesto.

Pokaż więcej Pokaż mniej