Białka kazeinowe

Produktów: 8
Sortowanie
:
Domyślnie
Vilgain Micellar Casein Protein
Vilgain Micellar Casein Protein ⁠–⁠ wolno wchłanialne białko, gęsta kremowa konsystencja, brak sztucznych aromatów i substancji słodzących
Bez smaku 1000 g
104,90 zł
Vilgain Micellar Casein Protein
Vilgain Micellar Casein Protein ⁠–⁠ wolno wchłanialne białko, gęsta kremowa konsystencja, brak sztucznych aromatów i substancji słodzących
Wanilia 1000 g
28
104,90 zł
Vilgain Micellar Casein Protein
-23 %
Promocja tygodnia
Vilgain Micellar Casein Protein ⁠–⁠ wolno wchłanialne białko, gęsta kremowa konsystencja, brak sztucznych aromatów i substancji słodzących
Bez smaku 30 g
5,79 zł
7,49 zł
Vilgain Micellar Casein Protein
Vilgain Micellar Casein Protein ⁠–⁠ wolno wchłanialne białko, gęsta kremowa konsystencja, brak sztucznych aromatów i substancji słodzących
Truskawka 1000 g
17
104,90 zł
Vilgain Micellar Casein Protein
Vilgain Micellar Casein Protein ⁠–⁠ wolno wchłanialne białko, gęsta kremowa konsystencja, brak sztucznych aromatów i substancji słodzących
Czekolada 1000 g
18
104,90 zł
Vilgain Micellar Casein Protein
Spodziewamy się 10. 5.
Vilgain Micellar Casein Protein ⁠–⁠ wolno wchłanialne białko, gęsta kremowa konsystencja, brak sztucznych aromatów i substancji słodzących
Czekolada 30 g
18
Spodziewamy się 10. 5.
Vilgain Micellar Casein Protein
Spodziewamy się 10. 5.
Vilgain Micellar Casein Protein ⁠–⁠ wolno wchłanialne białko, gęsta kremowa konsystencja, brak sztucznych aromatów i substancji słodzących
Truskawka 30 g
17
Spodziewamy się 10. 5.
Vilgain Micellar Casein Protein
Spodziewamy się 10. 5.
Vilgain Micellar Casein Protein ⁠–⁠ wolno wchłanialne białko, gęsta kremowa konsystencja, brak sztucznych aromatów i substancji słodzących
Wanilia 30 g
28
Spodziewamy się 10. 5.

Białka przed snem

Kazeina jest głównym białkiem (około 80%) występującym w mleku krowim. Reszta białka to serwatka (około 20%), która jest wykorzystywana do produkcji białka serwatkowego. Kazeina występuje w mleku w postaci sferycznych struktur zwanych micelami.

Ze względu na tę złożoną strukturę, trawienie białek kazeinowych trwa dłużej niż na przykład białek serwatkowych, a tym samym zapewnia wolniejszy wzrost stężenia aminokwasów we krwi. Nie jest to zatem odpowiednia odżywka białkowa po treningu, ale nadal jest dobrym źródłem wysokiej jakości białka w ciągu dnia, a zwłaszcza wieczorem, stąd nazwa białko przed snem.

Rodzaje białek kazeinowych

W zależności od technologii zastosowanej w procesie produkcji, można spotkać się z kilkoma rodzajami białek kazeinowych, których właściwości różnią się w pewnym stopniu:

  • Kazeinian (wapnia, sodu lub potasu) powstaje w wyniku denaturacji, podczas której traci swoją pierwotną strukturę. Kazeiniany są zatem uważane za gorsze białka kazeinowe, ponieważ nie zawierają oryginalnych bioaktywnych frakcji białkowych i charakteryzują się niższą absorpcją i dostępnością.
  • Kazeina micelarna jest uważana za najwyższej jakości i najlepiej przyswajalne białko na rynku, produkowane metodą CFM. Kazeina micelarna "rozpuszcza się" w kwaśnym środowisku żołądka i dostaje się do przewodu pokarmowego w małych kawałkach, dzięki czemu jest bardziej przyswajalna i użyteczna.
  • Hydrolizat kazeiny jest mniej dostępnym, enzymatycznie rozszczepionym wariantem białka kazeiny, umożliwiającym maksymalne wykorzystanie. Niewielkim minusem jest nieco krótszy czas trawienia i wyższa cena. Jeśli zależy Ci na szybkim wchłanianiu, lepszym wyborem będzie białko serwatkowe.

Dlaczego warto przyjmować białka na noc?

Białka kazeinowe zasłużyły sobie na należne im miejsce wśród suplementów białkowych dzięki swoim unikalnym właściwościom. Główne korzyści obejmują:

  • zawartość białka na poziomie 70‑80 proc,
  • długi czas trawienia (dla 30 g jest to około 4 godzin),
  • wsparcie procesów regeneracyjnych,
  • wsparcie dla wzrostu mięśni,
  • ograniczenie katabolizmu mięśniowego.

Choć białka kazeinowe określane są mianem białek przed snem, można je stosować także w ciągu dnia, zwłaszcza jeśli przez dłuższy czas nie przyjmowaliśmy pokarmów zawierających białko i chcemy zapobiec katabolizmowi mięśni.

W przeciwieństwie do białek serwatkowych, kazeinowe zawierają mniejsze ilości aminokwasu leucyny, który ma najbardziej wspomagające działanie anaboliczne. Brak tego aminokwasu można zrekompensować przyjmując suplementy BCAA lub mieszając je z białkiem serwatkowym. Problem ten częściowo rozwiązują odpowiednie białka wieloskładnikowe.

Pokaż więcej Pokaż mniej