Czym są aminokwasy?
Aminokwasy to kwasy organiczne, które są podstawowym budulcem białek. Chociaż w naturze występuje 500 różnych aminokwasów, tylko 21 aminokwasów jest niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, z których 9 nasze ciała nie mogą syntetyzować. Aminokwasy te nazywane są aminokwasami niezbędnymi i muszą być spożywane w diecie. Aminokwasy arginina i histydyna są nazywane pół-niezbędnymi i w niektórych sytuacjach (wzrost, choroba,...) mogą stać się niezbędne.
Aminokwasy w żywności
Za najlepsze źródła białka uważa się żywność, która zawiera pełne spektrum niezbędnych i nie niezbędnych aminokwasów - mięso, owoce morza, jaja lub mleko. Użyteczność białek roślinnych i niektórych źródeł zwierzęcych niższej jakości jest często ograniczona przez obecność "aminokwasu ograniczającego", który jest aminokwasem występującym w najmniejszej ilości w danym białku, a tym samym uniemożliwia wykorzystanie innych aminokwasów. Mimo to, wszystkie niezbędne aminokwasy mogą być uzupełniane poprzez zróżnicowaną dietę roślinną, ale muszą być spożywane w zwiększonych ilościach.
Funkcje aminokwasów
Aminokwasy odgrywają kluczową rolę w prawie wszystkich procesach zachodzących w organizmie człowieka, np:
- pomagają w tworzeniu i wzroście mięśni,
- pomagają utrzymać napięcie i siłę mięśni,
- źródłem energii,
- zapewniają prawidłowe trawienie,
- wchodzą w skład struktur hormonalnych i enzymów
- wpływają na układ odpornościowy,
- utrzymują optymalny stan kości,
- zapewniają prawidłowe funkcjonowanie reakcji metabolicznych i transport substancji we krwi,
- pomagają utrzymać stabilność środowiska wewnętrznego oraz
- utrzymują zdrową skórę, włosy i paznokcie.
Odpowiednie spożycie wszystkich aminokwasów jest warunkiem wstępnym dla zapewnienia ogólnego stanu zdrowia. Spożycie nieistotnych aminokwasów nie jest niezbędne, ponieważ nasz organizm może je wytworzyć samodzielnie, ale aminokwasy te pełnią również funkcję budulcową i zaleca się spożywanie ich wystarczającej ilości w diecie, aby zapewnić optymalne funkcje organizmu i wzrost mięśni. Z drugiej strony brak niezbędnych aminokwasów może powodować poważne komplikacje zdrowotne - osłabienie odporności, utratę masy mięśniowej, upośledzoną regenerację lub zmniejszony apetyt itp.
Rodzaje aminokwasów
Suplementy aminokwasowe nie powinny w żaden sposób zastępować zróżnicowanej i zbilansowanej diety. Jednak sportowcy, którzy starają się przenieść swoje ciało na wyższy poziom, mogą potrzebować większego spożycia niektórych aminokwasów. W ofercie Vilgain można znaleźć następujące aminokwasy:
- BCAAS - Grupa trzech aminokwasów (walina, leucyna i izoleucyna), które pomagają zmniejszyć degradację mięśni, wspomagają regenerację i syntezę białek mięśniowych.
- EAA - Mieszanka niezbędnych aminokwasów (w tym BCAA), które są wymagane do wszystkich procesów metabolicznych w organizmie człowieka.
- Beta alanina - pozwala ludzkiemu organizmowi zwiększyć produkcję karnozyny, która zmniejsza tempo zakwaszania mięśni i pomaga opóźnić zmęczenie i zwiększyć wytrzymałość.
- HMB - substancja syntetyzowana z aminokwasu leucyny, ma działanie anaboliczne i antykataboliczne, pozwalając, w połączeniu ze zróżnicowaną i zbilansowaną dietą, na bardziej efektywne budowanie mięśni.
- L‑Arginina - Aminokwas, który pomaga rozszerzyć naczynia krwionośne i zwiększyć dopływ tlenu i składników odżywczych do mięśni, zmniejszając uszkodzenia mięśni i przyspieszając regenerację.
- L‑Cytrulina - ma podobne właściwości do arganiny, na którą rozkłada się w organizmie. Jest lepiej i dłużej trawiona, przez co wydaje się być bardziej skuteczna.
- L‑glutamina - Jeden z najobficiej występujących aminokwasów w naszym organizmie, który pozytywnie wpływa na pracę jelit, poprawia odporność i regenerację. Jest popularna podczas diet odchudzających, ponieważ wydaje się, że może pomóc w zmniejszeniu apetytu na słodycze. Potrzebne są jednak dalsze badania, aby to potwierdzić.