Kolagen dla skóry, stawów i włosów
Kolagen to nierozpuszczalne w wodzie białko, które odgrywa niezastąpioną rolę w organizmie człowieka. Jest podstawowym budulcem kości, stawów, ścięgien, skóry, włosów i paznokci, którym zapewnia odpowiednią wytrzymałość i elastyczność. Między 20 a 30 rokiem życia naturalna produkcja kolagenu w organizmie spada, co prowadzi do zmniejszenia elastyczności skóry, pogorszenia jakości włosów i paznokci oraz zwiększonego bólu mięśniowo‑szkieletowego.
Zapasy kolagenu w organizmie można uzupełnić poprzez regularne spożywanie bulionów mięsnych, mięsa, ryb, owoców morza lub białek jaj. Suplementy diety z kolagenem są odpowiednią alternatywą. Produkcję kolagenu można również zwiększyć poprzez przyjmowanie witaminy C, która bierze udział w produkcji kolagenu w organizmie.
Jak wybrać kolagen?
Istnieje kilka rodzajów kolagenu, które są ważne dla ludzkiego organizmu. Kolagen typu I, który stanowi 90% całego kolagenu w organizmie i jest obecny w skórze, kościach czy ścięgnach, można znaleźć w większości suplementów. Ważny jest również kolagen typu II, który tworzy chrząstkę.
Forma kolagenu
Ważnym kryterium przy wyborze odpowiedniego suplementu diety jest forma kolagenu, która różni się sposobem przetwarzania, a także działaniem w organizmie człowieka:
- kolagen hydrolizowany powstaje w wyniku enzymatycznego rozszczepienia kolagenu na łatwiejszą do wykorzystania formę krótszych łańcuchów, zwanych peptydami kolagenowymi. Hydrolizowany kolagen służy jako materiał budulcowy dla niektórych białek i kolagenu;
- natywny kolagen jest naturalną formą kolagenu występującą w naszych ciałach. W organizmie ludzkim przeciwdziała on procesom biologicznym, które ograniczają produkcję kolagenu. Funkcja ta jest wykorzystywana w niektórych chorobach stawów;
- żelatyna otrzymywana jest poprzez gotowanie surowego kolagenu i podobnie jak w przypadku peptydów kolagenowych jest to kolagen zdenaturowany. Żelatyna jest używana do przygotowywania deserów i słodyczy; ze względu na niską dostępność nie jest odpowiednim suplementem diety z kolagenem.
Kolagen według źródła
Suplementy diety z kolagenem można dobierać również ze względu na źródło, z którego są wytwarzane. Najpopularniejsze z nich to kolagen wieprzowy, wołowy i morski, które różnią się strukturą i składem:
- Kolagen wołowy i wieprzowy są najczęściej pozyskiwane ze skóry wieprzowej lub wołowej i są słabiej przyswajalne w porównaniu do kolagenu morskiego ze względu na wyższą masę cząsteczkową. Z drugiej strony zawierają one większe ilości aminokwasu proliny, który bierze udział w produkcji kolagenu w organizmie, co zwiększa jego wytrzymałość. To sprawia, że źródła te są bardziej odpowiednie jako suplementy na stawy.
- Kolagen morski, znany również jako kolagen rybi, jest wytwarzany ze skorupiaków oraz skóry i łusek ryb. W porównaniu do kolagenu wieprzowego i wołowego, jest on łatwiej przyswajalny i zawiera większą ilość kolagenu typu I, co czyni go odpowiednim suplementem diety.
Stosowanie kolagenu
Aby zaobserwować pozytywne efekty, kolagen należy przyjmować przez co najmniej 8‑12 tygodni. W przypadku kolagenu hydrolizowanego zaleca się dawkę 2500 g dziennie, która różni się w zależności od źródła i celu stosowania, dlatego zawsze zaleca się przestrzeganie podanych instrukcji. W przypadku kolagenu natywnego zalecana dawka wynosi 10‑40 mg dziennie. Niearomatyzowane suplementy mogą mieć pewien posmak, który można "zamaskować" dodając kolagen do herbaty, kawy, soku lub smoothie.
Suplementy diety z kolagenem można kupić samodzielnie (najczęściej w postaci proszku lub kapsułek) lub jako część złożonego suplementu diety. Możesz więc wypróbować nasze produkty jako Vilgain Grass‑Fed Peptydy kolagenowe,100% hydrolizowany kolagen wołowy, kompleksowe odżywianie stawów Vilgain Joint Supportlub Vilgain Collagen Complexwspierający zdrowie skóry, włosów i paznokci.