

Czym s膮 probiotyki, prebiotyki i聽synbiotyki?
Probiotyki to prozdrowotne 偶ywe mikroorganizmy, kt贸re naturalnie wyst臋puj膮 w naszym organizmie, zw艂aszcza w jelitach, gdzie s膮 cz臋艣ci膮 mikroflory. Najbardziej znanymi kulturami probiotycznymi s膮 pa艂eczki kwasu mlekowego, kt贸re rozk艂adaj膮 laktoz臋 i聽inne cukry, oraz bifidobakterie, kt贸re pozytywnie wp艂ywaj膮 na nasze naturalne mechanizmy obronne.
Prebiotyki to trudne do strawienia cz臋艣ci 偶ywno艣ci, kt贸re w du偶ej mierze s艂u偶膮 jako paliwo dla kultur probiotycznych. Spo偶ywanie prebiotyk贸w ma zatem kluczowe znaczenie dla prawid艂owego wzrostu i聽aktywno艣ci kultur probiotycznych.
Po艂膮czenie probiotyk贸w i聽prebiotyk贸w skutkuje tak zwanymi synbiotykami. Pod wzgl臋dem korzy艣ci, stosowanie synbiotyk贸w wydaje si臋 by膰 bardziej skuteczne w por贸wnaniu do samych probiotyk贸w i聽prebiotyk贸w. Do tej grupy nale偶膮 r贸wnie偶 Vilgain Probiotyki a聽Vilgain Probiotic Complex聽w kt贸rym jelita mog膮 cieszy膰 si臋 15聽szczepami probiotycznymi o聽udowodnionym dzia艂aniu symbiotycznym i聽30聽miliardami 偶ywych kultur probiotycznych.
Kiedy przyjmowa膰 probiotyki i聽synbiotyki?
Probiotyki lub synbiotyki mog膮 by膰 stosowane jako 艣rodek zapobiegawczy i聽jako suplement diety podczas leczenia. Ich stosowanie jest najcz臋艣ciej zalecane podczas:
- przyjmowania聽antybiotyk贸w, kt贸re zaburzaj膮 mikrobiom jelitowy,
- problem贸w trawiennych,
- chor贸b zapalnych i聽autoimmunologicznych jelit (np.聽choroba Le艣niowskiego鈥慍rohna),
- os艂abionego uk艂adu odporno艣ciowego lub
- ci膮偶a i聽karmienie piersi膮.
Probiotyki mog膮 by膰 r贸wnie偶 stosowane jako 艣rodek zapobiegawczy podczas podr贸偶y zagranicznych, kiedy mikroflora jelitowa cz臋sto ulega zmianie, co mo偶e skutkowa膰 tzw.聽biegunk膮 podr贸偶nych. Probiotyki staj膮 si臋 r贸wnie偶 popularne w艣r贸d wegan, kt贸rzy nie spo偶ywaj膮 pokarm贸w bogatych w probiotyki i聽prebiotyki, takich jak produkty mleczne.
D艂ugotrwa艂e stosowanie probiotyk贸w
Probiotyki dzia艂aj膮 nie tylko na ostre problemy. D艂ugotrwa艂e stosowanie probiotyk贸w stymuluje naturalne mechanizmy obronne, zmniejsza ryzyko kolonizacji przewodu pokarmowego przez inwazyjne szczepy bakterii wywo艂uj膮ce choroby uk艂adu pokarmowego i聽przyczynia si臋 do og贸lnego dobrego samopoczucia wewn臋trznego.
Probiotyki i聽prebiotyki w 偶ywno艣ci
Opr贸cz stosowania synbiotyk贸w lub suplement贸w probiotycznych, o聽mikroflor臋 jelitow膮 mo偶na r贸wnie偶 dba膰 w ramach normalnej diety. Wystarczy w艂膮czy膰 do niej pokarmy bogate w probiotyki i聽prebiotyki.
Najbardziej znane grupy pokarm贸w bogatych w probiotyki obejmuj膮 jogurt, kefir, mleko acidophilus lub ma艣lank臋. Do tego dochodz膮 sery bryndza, ementaler, ple艣niowe i聽inne sery dojrzewaj膮ce. Spo艣r贸d 藕r贸de艂 "niemlecznych" warto wymieni膰 w szczeg贸lno艣ci sfermentowane warzywa (kiszona kapusta, fermentowane og贸rki, korea艅skie kimchi czy japo艅skie natto), ocet jab艂kowy czy kombuch臋.
Za jeden z聽najlepszych prebiotyk贸w uwa偶a si臋 inulina聽rozpuszczalny b艂onnik pochodzenia ro艣linnego. Wyst臋puje on naturalnie w cykorii (np.聽w postaci syropu z聽cykorii), topinamburze, czosnku, cebuli czy szparagach. Substancje prebiotyczne mo偶na r贸wnie偶 pozyska膰 ze spo偶ywania owoc贸w, warzyw lub p艂atk贸w owsianych.