Czym są probiotyki, prebiotyki i synbiotyki?
Probiotyki to prozdrowotne żywe mikroorganizmy, które naturalnie występują w naszym organizmie, zwłaszcza w jelitach, gdzie są częścią mikroflory. Najbardziej znanymi kulturami probiotycznymi są pałeczki kwasu mlekowego, które rozkładają laktozę i inne cukry, oraz bifidobakterie, które pozytywnie wpływają na nasze naturalne mechanizmy obronne.
Prebiotyki to trudne do strawienia części żywności, które w dużej mierze służą jako paliwo dla kultur probiotycznych. Spożywanie prebiotyków ma zatem kluczowe znaczenie dla prawidłowego wzrostu i aktywności kultur probiotycznych.
Połączenie probiotyków i prebiotyków skutkuje tak zwanymi synbiotykami. Pod względem korzyści, stosowanie synbiotyków wydaje się być bardziej skuteczne w porównaniu do samych probiotyków i prebiotyków. Do tej grupy należą również Vilgain Probiotyki a Vilgain Probiotic Complex w którym jelita mogą cieszyć się 15 szczepami probiotycznymi o udowodnionym działaniu symbiotycznym i 30 miliardami żywych kultur probiotycznych.
Kiedy przyjmować probiotyki i synbiotyki?
Probiotyki lub synbiotyki mogą być stosowane jako środek zapobiegawczy i jako suplement diety podczas leczenia. Ich stosowanie jest najczęściej zalecane podczas:
- przyjmowania antybiotyków, które zaburzają mikrobiom jelitowy,
- problemów trawiennych,
- chorób zapalnych i autoimmunologicznych jelit (np. choroba Leśniowskiego‑Crohna),
- osłabionego układu odpornościowego lub
- ciąża i karmienie piersią.
Probiotyki mogą być również stosowane jako środek zapobiegawczy podczas podróży zagranicznych, kiedy mikroflora jelitowa często ulega zmianie, co może skutkować tzw. biegunką podróżnych. Probiotyki stają się również popularne wśród wegan, którzy nie spożywają pokarmów bogatych w probiotyki i prebiotyki, takich jak produkty mleczne.
Długotrwałe stosowanie probiotyków
Probiotyki działają nie tylko na ostre problemy. Długotrwałe stosowanie probiotyków stymuluje naturalne mechanizmy obronne, zmniejsza ryzyko kolonizacji przewodu pokarmowego przez inwazyjne szczepy bakterii wywołujące choroby układu pokarmowego i przyczynia się do ogólnego dobrego samopoczucia wewnętrznego.
Probiotyki i prebiotyki w żywności
Oprócz stosowania synbiotyków lub suplementów probiotycznych, o mikroflorę jelitową można również dbać w ramach normalnej diety. Wystarczy włączyć do niej pokarmy bogate w probiotyki i prebiotyki.
Najbardziej znane grupy pokarmów bogatych w probiotyki obejmują jogurt, kefir, mleko acidophilus lub maślankę. Do tego dochodzą sery bryndza, ementaler, pleśniowe i inne sery dojrzewające. Spośród źródeł "niemlecznych" warto wymienić w szczególności sfermentowane warzywa (kiszona kapusta, fermentowane ogórki, koreańskie kimchi czy japońskie natto), ocet jabłkowy czy kombuchę.
Za jeden z najlepszych prebiotyków uważa się inulina rozpuszczalny błonnik pochodzenia roślinnego. Występuje on naturalnie w cykorii (np. w postaci syropu z cykorii), topinamburze, czosnku, cebuli czy szparagach. Substancje prebiotyczne można również pozyskać ze spożywania owoców, warzyw lub płatków owsianych.