Suplementy diety z witaminą D
Witamina D jest ważna dla prawidłowego rozwoju i zdrowia kości i zębów, a także przyczynia się do naszej odporności. Można ją uzupełnić poprzez ekspozycję na słońce, ale większość populacji cierpi na jej niedobór, szczególnie w miesiącach zimowych. W tym okresie zaleca się przyjmowanie suplementu diety z tą witaminą. Witaminę D można również częściowo uzupełniać z diety - tłustych ryb, owoców morza, jaj czy produktów mlecznych.
Formy witaminy D
Witamina D występuje w kilku formach. Główne z nich występujące w suplementach diety obejmują:
- Witamina D2 (ergokalcyferol) to witamina pochodzenia roślinnego, którą pozyskuje się głównie z grzybów rosnących na słońcu lub drożdży. Ze względu na swoje pochodzenie jest popularna wśród wegan i wegetarian;
- witamina D3(cholekalcyferol) to witamina, która jest naturalnie wytwarzana w skórze pod wpływem promieni słonecznych. Ta forma jest kilka razy bardziej skuteczna niż witamina D2. Witamina D3 w suplementach jest najczęściej pozyskiwana z lanoliny lub oleju rybnego. Wegańska witamina D3 jest pozyskiwana z wodorostów lub porostów.
Działanie witaminy D
Witamina D jest niezbędna dla ludzkiego organizmu. Jej wystarczające spożycie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych chorób. Jest również kluczowa w dzieciństwie, kiedy zapewnia prawidłowy rozwój. Witamina D przyczynia się do:
- normalnego poziomu wapnia we krwi
- utrzymania prawidłowego stanu kości i zębów,
- prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego oraz
- utrzymania prawidłowego funkcjonowania mięśni.
Ponadto witamina D może regulować nastrój i zmniejszać depresję lub częściowo przyczyniać się do utraty wagi poprzez zaangażowanie w normalne funkcje metaboliczne.
Niedobór witaminy D
Na naturalną produkcję witaminy D może negatywnie wpływać życie w wysoce zanieczyszczonym obszarze, spędzanie dużej części dnia w pomieszczeniach, fototyp skóry lub nadmierne stosowanie filtrów przeciwsłonecznych. Niedobór witaminy D może wówczas objawiać się złym samopoczuciem, zmęczeniem, bólem mięśni i kości lub zwiększoną częstością złamań. Długotrwały niedobór może również przyczynić się do rozwoju chorób autoimmunologicznych lub sercowo‑naczyniowych.
Dawkowanie witaminy D
Chociaż prawnie zalecana dawka wynosi 200 UI (5 μg) - i dwukrotnie więcej dla dzieci oraz kobiet w ciąży i karmiących piersią - dawka 1000‑2000 UI witaminy D dziennie jest ogólnie uważana za bezpieczną. Ilość ta powinna zapewnić odpowiedni poziom witaminy D we krwi. Wyższe dawki należy skonsultować z lekarzem.
Witamina D jest klasyfikowana jako witamina rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego możliwe jest jej przedawkowanie. Nie jest to jednak bardzo częste zjawisko i może być spowodowane nadmiernym stosowaniem suplementów witaminy D. Przedawkowanie objawia się na przykład nudnościami, wymiotami, osłabieniem lub zawrotami głowy.
Suplementy witaminy D są najczęściej przyjmowane w postaci tabletek i kapsułek, ale dla łatwiejszego podawania dostępne są również suplementy w postaci kropli lub sprayów.