Czym jest chlorella?
Chlorella to jednokomórkowa alga słodkowodna, która szczyci się najwyższą znaną zawartością chlorofilu. Dzięki zawartości innych przeciwutleniaczy, białek roślinnych (do 60%), błonnika, witamin, minerałów i innych substancji bioaktywnych, jest to jedna z tak zwanych "dobrych dla ciebie" chlorelli. superfoods. Chlorella ma sztywną ścianę komórkową, która jest niestrawna dla naszego organizmu. W suplementach diety ściana ta jest zatem łamana.
Działanie chlorelli
Chlorella jest silnym przeciwutleniaczem, który pomaga w łagodzeniu procesu starzenia się komórek. Jest również znana ze swojej zdolności do wiązania metali ciężkich, takich jak rtęć czy kadm, i pomaga w ich ostatecznym wydaleniu z organizmu. Działanie chlorelli zależy od konkretnego gatunku chlorelli i sposobu jej uprawy. Ogólnie rzecz biorąc, chlorella może
- Wzmocnić układ odpornościowy,
- pomagać w regulacji poziomu cholesterolu,
- regulować ciśnienie krwi i poziom cukru,
- łagodzić objawy PMS,
- zwiększyć wytrzymałość i siłę mięśni.
Chlorella jest również często kojarzona z pozytywnym wpływem na zdrowie oczu, wątroby i układu trawiennego. Jej działanie w dużej mierze przypomina spirulinę, która jest zwykle bardziej lekkostrawna niż chlorella.
Stosowanie chlorelli nie jest zalecane kobietom w ciąży lub karmiącym oraz dzieciom ze względu na niewystarczające badania.
Dawkowanie chlorelli
Chlorellę przyjmuje się zazwyczaj w ilości 3‑10 g dziennie przez kilka miesięcy. Wyższe dawki nie są wykluczone po konsultacji z lekarzem i powinny być stopniowo zwiększane.
Chlorella jest zwykle dostępna w postaci kapsułek lub tabletek, aby zapewnić znormalizowaną ilość. Chlorella w proszku może być dodawana do koktajli, gotowana lub pieczona - jednak w tym przypadku łatwo jest przekroczyć zalecaną dawkę.