Spirulina

Produktów: 1
Sortowanie
:
Domyślnie
Vilgain Spirulina BIO
Vilgain Spirulina BIO ⁠–⁠ superżywność pełna witamin i minerałów, pochodząca z ekologicznych upraw zrównoważonych, do owsianki lub smoothie
200 g
42
24,90 zł

Czym jest spirulina?

Spirulina to zielono‑niebieska alga (cyjanobakteria), która ze względu na wysoką zawartość substancji prozdrowotnych zaliczana jest do tzw. superfood. Spirulina jest bogata w białko roślinne (do około 60%), witaminy (zwłaszcza witaminy z grupy B) i przeciwutleniacz C‑fiocyjaninę. Spirulinę w proszku uzyskuje się poprzez suszenie alg, które dawniej były szeroko rozpowszechnione w subtropikalnych i tropikalnych jeziorach, ale obecnie są uprawiane głównie w laboratoriach.

Działanie spiruliny

Spirulina znana jest ze swojego działania przeciwutleniającego i przeciwzapalnego. Wspiera układ odpornościowy i sercowo‑naczyniowy, a także pomaga w regulacji poziomu glukozy we krwi, cholesterolu lub ciśnienia krwi. Inne udowodnione działanie spiruliny obejmuje:

  • Pomaga w wiązaniu, a tym samym rozkładaniu metali ciężkich,
  • łagodzi objawy alergii,
  • pomaga złagodzić objawy PMS,
  • łagodzi objawy anemii,
  • zwalcza infekcje drożdżakowe,
  • może promować zwiększoną wytrzymałość i siłę mięśni.

Działanie spiruliny w dużej mierze przypomina działanie chlorellę, innej zielonej algi uważanej za superżywność. Spirulina jest jednak łatwiejsza do strawienia.

Stosowanie spiruliny nie zostało wystarczająco zbadane u dzieci oraz kobiet w ciąży i karmiących piersią, dlatego nie jest zalecane.

Dawkowanie spiruliny

Najczęściej zalecana dzienna dawka to 2‑5 g spiruliny. Jednak pozytywne efekty zaobserwowano nawet przy podwójnych dawkach. Na początku zaleca się rozpoczęcie od niższej dawki, którą stopniowo zwiększa się aż do pożądanej dawki.

Smak spiruliny przypomina wielu osobom nuty rybne i ziemiste. Aby ułatwić jej spożycie, można dodawać ją do koktajli, soków owocowych i warzywnych lub stosować jako barwnik w różnych napojach - do tych celów jest szczególnie popularna niebieska spirulina. Nadaje się również do deserów, zup i sałatek.

Pokaż więcej Pokaż mniej