Czym jest goji?
Goji to owoc chińskiego krzewu porzeczki, który jest popularny w medycynie wschodniej ze względu na swoje działanie. Obecnie jagody goji są uważane za tak zwaną superżywność ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych. Goji zawierają szeroką gamę aminokwasów, minerałów i witamin (zawartość witaminy C jest nawet 50 razy wyższa w porównaniu do pomarańczy). Są również jednym z najbogatszych źródeł beta‑karotenu.
Chociaż uprawa krzewu porzeczki jest możliwa w naszych warunkach, składniki odżywcze zawarte w tych owocach nie są porównywalne z chińskimi lub himalajskimi goji. Najczęściej dostępne są suszone jag ody goji z krajów wschodnich.
Działanie goji
Jagody goji są znane jako jagody długowieczności ze względu na ich bardzo silne właściwości przeciwutleniające, które spowalniają starzenie się komórek. Goji mogą nadal
- wspierać funkcjonowanie układu odpornościowego,
- poprawiać zdrowie oczu i jakość skóry,
- pozytywnie wpływać na stabilizację poziomu glukozy we krwi,
- wspierać zdrowie psychiczne,
- poprawiaćogólną wytrzymałość fizyczną i psychiczną.
O ile nie zostanie przekroczona zalecana dawka, nie zaobserwowano żadnych skutków ubocznych przy długotrwałym stosowaniu goji.
Goji i utrata masy ciała
Jagodom goji przypisuje się czasem cudowne działanie w odchudzaniu. Chociaż jagody goji zawierają około 21% błonnika, mają niski indeks glikemiczny i mogą w pewien sposób wspierać wyniki sportowe, należy pamiętać, że goji powinny jedynie uzupełniać dietę, a nie stanowić jej podstawę. Dlatego rozsądniej jest stosować się do ogólnych zaleceń dotyczących zdrowej diety lub schudnąć i skupić się na deficycie energetycznym.
Przyjmowanie goji
Suszone jagody goji zaleca się spożywać w ilości 20‑30 g dziennie, co odpowiada w przybliżeniu jednej garści jagód. Jagody goji mogą być spożywane samodzielnie, dodawane do kasz lub mieszanek z orzechami i nasionami lub używane do dekoracji deserów. Goji można również wykorzystać do przygotowania herbaty, koktajli lub jako syrop do lemoniady