Goji

Produktów: 1
Sortowanie
:
Domyślnie
Vilgain Jagody goji suszone BIO
Vilgain Jagody goji suszone BIO ⁠–⁠ superfood bez dodatku cukru, niesiarczany, bogaty w witaminy
150 g
22,90 zł

Czym jest goji?

Goji to owoc chińskiego krzewu porzeczki, który jest popularny w medycynie wschodniej ze względu na swoje działanie. Obecnie jagody goji są uważane za tak zwaną superżywność ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych. Goji zawierają szeroką gamę aminokwasów, minerałów i witamin (zawartość witaminy C jest nawet 50 razy wyższa w porównaniu do pomarańczy). Są również jednym z najbogatszych źródeł beta‑karotenu.

Chociaż uprawa krzewu porzeczki jest możliwa w naszych warunkach, składniki odżywcze zawarte w tych owocach nie są porównywalne z chińskimi lub himalajskimi goji. Najczęściej dostępne są suszone jag ody goji z krajów wschodnich.

Działanie goji

Jagody goji są znane jako jagody długowieczności ze względu na ich bardzo silne właściwości przeciwutleniające, które spowalniają starzenie się komórek. Goji mogą nadal

  • wspierać funkcjonowanie układu odpornościowego,
  • poprawiać zdrowie oczu i jakość skóry,
  • pozytywnie wpływać na stabilizację poziomu glukozy we krwi,
  • wspierać zdrowie psychiczne,
  • poprawiaćogólną wytrzymałość fizyczną i psychiczną.

O ile nie zostanie przekroczona zalecana dawka, nie zaobserwowano żadnych skutków ubocznych przy długotrwałym stosowaniu goji.

Goji i utrata masy ciała

Jagodom goji przypisuje się czasem cudowne działanie w odchudzaniu. Chociaż jagody goji zawierają około 21% błonnika, mają niski indeks glikemiczny i mogą w pewien sposób wspierać wyniki sportowe, należy pamiętać, że goji powinny jedynie uzupełniać dietę, a nie stanowić jej podstawę. Dlatego rozsądniej jest stosować się do ogólnych zaleceń dotyczących zdrowej diety lub schudnąć i skupić się na deficycie energetycznym.

Przyjmowanie goji

Suszone jagody goji zaleca się spożywać w ilości 20‑30 g dziennie, co odpowiada w przybliżeniu jednej garści jagód. Jagody goji mogą być spożywane samodzielnie, dodawane do kasz lub mieszanek z orzechaminasionami lub używane do dekoracji deserów. Goji można również wykorzystać do przygotowania herbaty, koktajli lub jako syrop do lemoniady

Pokaż więcej Pokaż mniej

Możesz być również zainteresowany