Suplementy diety z kwasem hialuronowym
Kwas hialuronowy to naturalnie występująca w organizmie substancja, której kluczową właściwością jest zdolność do wiązania ze sobą dużych ilości wody, zapewniając tym samym elastyczność i wytrzymałość skóry oraz tkanek łącznych. Podobnie jak w przypadku kolagenu, naturalna produkcja kwasu hialuronowego w organizmie spada między 20 a 30 rokiem życia, co może powodować zwiększony ból stawów lub gorszą jakość skóry.
Utrzymanie naturalnego poziomu hialuronianu może być wspierane przez regularne spożywanie bulionów mięsnych, mięsa, podrobów, zielonych warzyw liściastych lub soi. Alternatywą są suplementy diety z kwasem hialuronowym. Produkcja kwasu hialuronowego może być również wspierana przez spożycie witaminy C.
Działanie kwasu hialuronowego
Odpowiednie rezerwy kwasu hialuronowego w organizmie są warunkiem koniecznym do prawidłowego funkcjonowania układu mięśniowo‑szkieletowego, a także zdrowia skóry. Suplementacja kwasem hialuronowym może:
- promować nawilżenie skóry,
- zmniejszyć widoczność i głębokość zmarszczek,
- przyspieszyć gojenie się blizn,
- zmniejszyć ból stawów.
Inne możliwe efekty stosowania kwasu hialuronowego często obejmują promowanie prawidłowej funkcji pęcherza moczowego, zmniejszenie prawdopodobieństwa wystąpienia refluksu lub częściowe zmniejszenie suchości oczu (tutaj lepszą metodą wydaje się zastosowanie kwasu hialuronowego w postaci kropli).
Dawkowanie kwasu hialuronowego
Nie ma zalecanej dziennej dawki suplementacji kwasem hialuronowym, która obowiązywałaby wszystkich. W badaniach najczęściej spotyka się dawki w zakresie 120‑240 mg dziennie przez co najmniej 1 miesiąc. Ogólnie zaleca się przestrzeganie zalecanej dawki podanej na produkcie.
Kwas hialuronowy jest często łączony z kolagenem lub witaminą C, z którymi działa synergistycznie.