Vilgain Quinoa biała – dodatek z białkiem i wysoką zawartością błonnika
Vilgain Biała komosa ryżowa - bezglutenowy dodatek o wysokiej zawartości błonnika
Vilgain Komosa ryżowa biała lub Merlik chile to bezglutenowe pseudozboże o lekko słodkim smaku. Świetnie smakuje zarówno na słono, jak i na słodko. Ma beżowy kolor i jest nieco bardziej miękka niż czerwona quinoa.
Jest bogata w błonnik i źródło białka
Jest lekkostrawna i ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu zapewnia uczucie sytości na dłużej. Zawiera również przyzwoitą porcję białka ze wszystkimi niezbędnymi aminokwasami, które są jednymi z najlepszych jakościowo źródeł roślinnych. Potwierdza to astronautka NASA Samantha Cristoforetti, która zabrała quinoa w kosmos w 2015 roku jako żywność o wysokiej wartości odżywczej.
Idealna jako dodatek i główny posiłek
Komosa ryżowa idealnie nadaje się do zup, sosów, kasz, sałatek, dodatków i dań głównych. Można ją dobrze łączyć z daniami słodkimi i pikantnymi.
Vilgain Biała komosa ryżowa w punktach:
- bezglutenowe pseudozboże
- wysoka zawartość błonnika
- lekkostrawna
- źródło białka
- niski indeks glikemiczny
- doskonały jako dodatek lub danie główne
- może być przygotowywany na słodko lub wytrawnie
Składniki
100% biała komosa ryżowa*.
*z upraw ekologicznych
Tabele kaloryczne
100 g | |
Wartość energetyczna | 1494 kJ / 354 kcal |
Tłuszcz | 6 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,7 g |
Węglowodany | 57,2 g |
- w tym cukry | 5 g |
Błonnik | 7 g |
Białko | 14,1 g |
Sól | 0,01 g |
Instrukcja użycia
- Doprowadź wodę do wrzenia i dodaj opłukaną komosę ryżową w proporcji 2:1.
- Zmniejsz ogień do niskiego i gotuj przez 14‑18 minut, aż większość wody zostanie wchłonięta.
Uwaga
- Żywność.
- Przechowywać w suchym miejscu z dala od bezpośredniego światła słonecznego.
- Vilgain s.r.o., Smetanova 1022/19, 602 00 Brno, Czechy, NIP 29269555.