Sfermentowane warzywa dla dobrego trawienia i odporności

15 min.
Uwagi
2
Sfermentowane warzywa dla dobrego trawienia i odporności

Fermentacja jest jednym z najstarszych sposobów konserwowania warzyw. Sfermentowana żywność jest pełna "przyjaznych" bakterii, enzymów i jest bardzo korzystna dla naszego zdrowia.

Te "przyjazne" bakterie wpływają na naszą florę jelitową, co z kolei wpływa na nasze ogólne zdrowie, odporność i psychikę.

Co jest najlepsze w domowych fermentowanych warzywach? Wszystko, czego potrzebujesz, aby je przygotować, to warzywa, woda, sól i kilka dni. To wszystko. W ciągu kilku dni masz bombę probiotyczną, która kosztuje Cię minimum czasu, wysiłku i pieniędzy.

W restauracjach najczęściej zobaczysz azjatycką alternatywę "kimchi" z kapusty pekińskiej z marchewką i papryką. Kimchi  jest bardzo zdrowe także dzięki połączeniu czosnku, imbiru i papryczek chili. To od Ciebie zależy, czy wolisz naszą łagodniejszą alternatywę dla tradycyjnych pikli, czy ostrzejszą. Obydwie będą odpowiednie. Dziś przyjrzymy się tej łagodniejszej.

Zawiera

  • 251 kcal
  • 38,9 g węglowodanów
  • 2 g tłuszczów
  • 14 g białka

Składniki

Dla 600 g nieprzetworzonych warzyw:
  • woda
  • 12 g soli
  • 1 kapusta
  • 1 burak
  • 1 kapusta pekińska
  • 1 brokuł
  • 3 rzodkiewki
  • 1 marchewka
  • 1 kalafior
Zobacz używane produkty

Przygotowanie

  1. Sfermentowane warzywa dla dobrego trawienia i odpornościPokrój warzywa na mniejsze kawałki. Przełóż je do czystego pojemnika (my użyliśmy klasycznego słoika) i zalej czystą wodą (najlepiej odtłuszczoną lub przegotowaną) tak, aby wszystkie warzywa znalazły się pod powierzchnią.

  2. Wyzeruj wagę z miską i wlej do niej warzywa i wodę. Dwa procent uzyskanej wagi będzie ilością soli, której użyjemy. (np. jeśli słoik ma 600 g, dodajemy 12 g soli - 600:100x2=12).Sfermentowane warzywa dla dobrego trawienia i odporności

  3. Pozostaw warzywa na chwilę w osolonej wodzie, a następnie włóż je z powrotem do słoika. Wlej pozostałą osoloną wodę. Dociąż słoik kamieniem lub czymkolwiek, co masz pod ręką. Aby kawałki kapusty nie wypływały stale na powierzchnię, dobrze sprawdza się liść kapusty. Sfermentowane warzywa dla dobrego trawienia i odporności

  4. Teraz po prostu przykryjemy słoik (nie zamykamy go!), umieszczamy go w miejscu o stabilnej temperaturze i czekamy. Codziennie sprawdzamy ferment, wypuszczając wszelkie gazy, aby ferment nie bulgotał lub, w najgorszym przypadku, nie eksplodował (dlatego nie zamykamy słoika). Zazwyczaj jest gotowe do spożycia od trzeciego do piątego dnia. Sfermentowane warzywa dla dobrego trawienia i odporności

Chcesz wiedzieć o każdym nowym przepisie?

Zapisz się, aby otrzymywać od nas cotygodniowe podsumowanie nowych przepisów.

Subskrybuj

Składniki

  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
  • __________ __________ __________ __________ __________
    __________ __________ __________ __________ __________
    _______
Fit placuszki z cukinii i marchewki z dipem czosnkowym

Fit placuszki z cukinii i marchewki z dipem czosnkowym

Quesadilla z kurczaka z cheddarem w stylu fajitas

Quesadilla z kurczaka z cheddarem w stylu fajitas

Domowe nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych

Domowe nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych

Pierś z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym

Pierś z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym

Spaghetti z awokado

Spaghetti z awokado

Zdrowa sałatka makaronowa z białym jogurtem i jajkiem

Zdrowa sałatka makaronowa z białym jogurtem i jajkiem

Zdrowa pasta jajeczna

Zdrowa pasta jajeczna

Tuńczyk z twarożkiem i jajkiem

Tuńczyk z twarożkiem i jajkiem

Gnocchi z kurczakiem i pesto z jednej patelni

Gnocchi z kurczakiem i pesto z jednej patelni

Prawdziwa włoska lasagne w zdrowej panierce

Prawdziwa włoska lasagne w zdrowej panierce

Syrniki: puszyste placuszki sernikowe

Syrniki: puszyste placuszki sernikowe

Z książki przepisów fiteness babci: twarogowe knedle z truskawkami

Z książki przepisów fiteness babci: twarogowe knedle z truskawkami

Penne z łososiem

Penne z łososiem

Ferrero Rocher Knedle

Ferrero Rocher Knedle

Szybki kurczak z sosem z papryki

Szybki kurczak z sosem z papryki