Mąka z orzechów
Mąki orzechowe są coraz bardziej popularną alternatywą dla konwencjonalnych mąk, które są również bezglutenowe. Powstają w wyniku drobnego mielenia orzechów, dzięki czemu mogą pochwalić się znaczną zawartością korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych, błonnika, białka, witamin i minerałów. Niższa zawartość węglowodanów jest rekompensowana wyższą zawartością tłuszczu.
Podczas pracy z mąkami orzechowymi należy zwrócić uwagę, aby ich właściwości były różne. Brakuje im glutenu, który pomaga utrzymać ciasto razem, pochłaniają więcej wody, zwłaszcza mąka kokosowa, ze względu na wyższą zawartość błonnika i są bardziej podatne na przypalanie. Z tych powodów mąki orzechowe są często łączone z innymi mąkami (np. mąką gryczaną lub sorgo w celu utrzymania statusu bezglutenowego).
Mąki orzechowe są stosowane zwłaszcza w wypiekach, deserach bezglutenowych i surowych, ale także w kuchniach egzotycznych do sosów i dressingów. Mąki orzechowe są przechowywane w taki sam sposób jak orzechy - w zamkniętym pojemniku, bez dostępu światła, ciepła i wilgoci, najlepiej w lodówce.