Mleczka kokosowe z dobrym składem
Mleko kokosowe to popularna alternatywa dla nabiału, która jest odpowiednia dla wegan i osób nietolerujących laktozy lub uczulonych na białko mleka krowiego. Ten biały, kremowy płyn jest szeroko stosowany w kuchni indyjskiej i azjatyckiej do zmiękczania sosów lub zup, a także nadaje się do deserów, płatków śniadaniowych i owsianki.
Mleko kokosowe charakteryzuje się wysoką wartością energetyczną, na którą należy uważać zwłaszcza podczas diety redukcyjnej, a w razie potrzeby sięgać po wersję light. Ponadto mleko kokosowe jest dobrym źródłem błonnika, manganu, fosforu czy żelaza.
Mleko kokosowe często mylone jest z innymi produktami kokosowymi:
- Woda kokosowa to klarowny płyn znajdujący się wewnątrz młodych zielonych orzechów, który służy głównie do orzeźwiania. Z czasem część płynu przekształca się w miąższ;
- mleko kokosowe to gęsty biały płyn wytwarzany przez namaczanie zmielonego miąższu w gorącej wodzie. Podczas tego procesu uwalniany jest olej kokosowy, który sprawia, że mleko jest bardzo gęste;
- śmietanka kokosowa to gęstsza wersja mleka kokosowego zawierająca mniejszą ilość wody. Jest to odpowiednia alternatywa dla bitej śmietany;
- napój kokosowy jest produkowany jako mieszanka tłuszczu kokosowego i innych składników. Nie jest to zatem produkt w 100% kokosowy.
Smak Vilgain Mleko kokosowe w puszce lub w proszku, które są również w jakości organicznej.