Pełnoziarniste płatki owsiane
Płatkiowsiane to jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych w branży zdrowej żywności. Oprócz samych płatków owsianych, można również kupić kaszki owsiane błyskawiczne, co znacznie ułatwia przygotowanie ulubionego dania. Wykazano, że spożywanie płatków owsianych pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i wspiera rozwój mikroflory jelitowej. Istnieje możliwość wyboru:
- klasyczne płatki owsiane, które powstają w wyniku sukcesywnego gotowania na parze, prasowania, a następnie suszenia, a także inne rodzaje płatków śniadaniowych.
- drobne płatki owsiane są produkowane przez cięcie samego ziarna przed płatkowaniem. Z żywieniowego punktu widzenia płatki nic nie tracą. Ze względu na łatwość mieszania z wodą lub mlekiem, są one czasami określane jako drobne, np. Vilgain 1 Minute Oats, które można również wypróbować w wersji bezglutenowej.
- kruszone płatki owsiane są wytwarzane z gruboziarnistej mąki owsianej, która jest następnie gotowana na parze. Cały proces produkcji jest więc odwrócony. Takie płatki są czasami określane jako płatki błyskawiczne.
- kiełkowane płatki owsiane są bardziej lekkostrawne, ponieważ są wytwarzane z kiełkowanego owsa, który ulega reakcjom biochemicznym, które częściowo rozkładają składniki odżywcze.
- płatki owsiane jumbo to duże płatki owsiane, które nadają się do produkcji granoli, flapjacków lub herbatników. Możesz wypróbować nasze Vilgain Jumbo Oats.
Płatki owsiane są naturalnie bezglutenowe, jednak ze względu na możliwe zanieczyszczenie różnymi zbożami, należy sprawdzić zawartość glutenu w każdym produkcie. Osoby z celiakią lub alergią na gluten powinny kupować wyłącznie produkty oznaczone jako "bezglutenowe".
Co zawierają płatki owsiane?
Wartość odżywcza płatków ow sianych różni się w zależności od tego, skąd pochodzą. Różnice nie są jednak zbyt duże, a nasze płatki owsiane minutowe Vilgain (na 100 g porcji) mogą być używane jako próbka referencyjna:
Wartość energetyczna | 364 kcal |
Tłuszcz | 7,5 g |
Węglowodany | 54 g |
Białko | 14 g |
Błonnik | 11 g |
Ponadto płatki owsiane są bogate w potas, magnez, fosfor czy witaminy z grupy B. Ze względu na wysoką zawartość węglowodanów złożonych i błonnika, płatki owsiane mają niski indeks glikemiczny i powolne wchłanianie, dzięki czemu są sycące przez dłuższy czas.
Przepisy na płatki owsiane
Płatki owsiane są najczęściej używane do przygotowania owsianki, która świetnie nadaje się na śniadanie, kolację lub jako szybka przekąska, niezależnie od tego, czy wolisz ją z bananem, białkiem, wodą czy mlekiem. Jeśli jesteś zmęczony swoim sprawdzonym przepisem na owsiankę, możesz wypróbować jeden z naszych przepisów fitness:
- overnight Oats aka owsianka na noc,
- pieczona owsianka,
- owsianka z mikrofalówki.
A jeśli chcesz spróbować owsianki w nieco inny sposób, spróbuj zrobić ciasto, naleśniki, chleb bananowy lub smoothie.