Tłuszcz kokosowy
Olej kokosowy powstaje w wyniku mechanicznej obróbki miąższu orzechów kokosowych. Ze względu na proces produkcji rozróżnia się olej kokosowy rafinowany (często oznaczany skrótem RBD - rafinowany i bielony olej bezzapachowy), który został pozbawiony zanieczyszczeń i innych substancji, oraz olej kokosowy tłoczony na zimno (znany również jako olej kokosowy virgin).
Olej kokosowy jest alternatywą w kuchni, ale znalazł również swoje miejsce w domowych kosmetykach. Temperatura topnienia oleju wynosi około 25°C, dlatego w niższych temperaturach zamienia się on w białą, stałą substancję.
Zastosowanie oleju kokosowego w kuchni
Olej kokosowy może być wykorzystywany do smażenia, pieczenia, gotowania, ale także do przyrządzania potraw na zimno. W celu łatwiejszego i bardziej precyzyjnego dozowania można użyć oleju kokosowego w sprayu. Stosując olej kokosowy w kuchni należy pamiętać, że:
- rafinowany olej kokosowy nadaje się do pieczenia i smażenia ze względu na wcześniejszą obróbkę cieplną, jego punkt dymienia wynosi około 230 °C;
- olej kokosowy z pierwszego tłoczenia jest bardziej odpowiedni do gotowania na zimno lub może być stosowany do powolnego pieczenia, a jego punkt dymienia wynosi około 170‑200 °C.
Olej kokosowy tłoczony na zimno charakteryzuje się delikatnym kokosowym aromatem i smakiem; olej rafinowany, z drugiej strony, ma swój smak i aromat usunięty podczas produkcji.
Olej kokosowy w domowych kosmetykach
Olej kokosowy znalazł również swoje miejsce w kosmetyce, gdzie może być pomocny w pielęgnacji ciała (w tym celu należy stosować niepodgrzewany olej z pierwszego tłoczenia). Można go stosować:
- na skórę - może pomóc w nawilżeniu i przywróceniu bariery ochronnej skóry;
- na włosy - może zwiększyć elastyczność i zmniejszyć łamliwość (podobnie może wzmocnić rzęsy lub brwi);
- dla zębów - może zmniejszyć liczbę szkodliwych bakterii w jamie ustnej.
Istnieją kontrowersje dotyczące wpływu oleju kokosowego na blizny i rozstępy. Pomimo kilku badań, efekty te nie zostały potwierdzone. Nie zaleca się stosowania oleju kokosowego do opalania, ponieważ nie zapewnia on wystarczającej ochrony przed promieniowaniem UV.