Olej kokosowy

Produktów: 4
Sortowanie
:
Domyślnie
Vilgain Spraye ⁠–⁠ wygodne opakowania olejów i sosów w sprayu, łatwe dozowanie, wykonane z najwyższej jakości składników
98,35 zł
124,50 zł
Vilgain Olej kokosowy w sprayu
Vilgain Olej kokosowy w sprayu ⁠–⁠ wykonany z pachnącego filipińskiego kokosa, z praktycznym dozownikiem
200 ml
498
24,90 zł
Vilgain Olej kokosowy BIO
Vilgain Olej kokosowy BIO ⁠–⁠ olej kokosowy tłoczony na zimno do kuchni i pielęgnacji skóry
1000 ml
402
44,90 zł
Vilgain Olej kokosowy BIO
Vilgain Olej kokosowy BIO ⁠–⁠ olej kokosowy tłoczony na zimno do kuchni i pielęgnacji skóry
500 ml
402
25,90 zł

Tłuszcz kokosowy

Olej kokosowy powstaje w wyniku mechanicznej obróbki miąższu orzechów kokosowych. Ze względu na proces produkcji rozróżnia się olej kokosowy rafinowany (często oznaczany skrótem RBD - rafinowany i bielony olej bezzapachowy), który został pozbawiony zanieczyszczeń i innych substancji, oraz olej kokosowy tłoczony na zimno (znany również jako olej kokosowy virgin).

Olej kokosowy jest alternatywą w kuchni, ale znalazł również swoje miejsce w domowych kosmetykach. Temperatura topnienia oleju wynosi około 25°C, dlatego w niższych temperaturach zamienia się on w białą, stałą substancję.

Zastosowanie oleju kokosowego w kuchni

Olej kokosowy może być wykorzystywany do smażenia, pieczenia, gotowania, ale także do przyrządzania potraw na zimno. W celu łatwiejszego i bardziej precyzyjnego dozowania można użyć oleju kokosowego w sprayu. Stosując olej kokosowy w kuchni należy pamiętać, że:

  • rafinowany olej kokosowy nadaje się do pieczenia i smażenia ze względu na wcześniejszą obróbkę cieplną, jego punkt dymienia wynosi około 230 °C;
  • olej kokosowy z pierwszego tłoczenia jest bardziej odpowiedni do gotowania na zimno lub może być stosowany do powolnego pieczenia, a jego punkt dymienia wynosi około 170‑200 °C.

Olej kokosowy tłoczony na zimno charakteryzuje się delikatnym kokosowym aromatem i smakiem; olej rafinowany, z drugiej strony, ma swój smak i aromat usunięty podczas produkcji.

Olej kokosowy w domowych kosmetykach

Olej kokosowy znalazł również swoje miejsce w kosmetyce, gdzie może być pomocny w pielęgnacji ciała (w tym celu należy stosować niepodgrzewany olej z pierwszego tłoczenia). Można go stosować:

  • na skórę - może pomóc w nawilżeniu i przywróceniu bariery ochronnej skóry;
  • na włosy - może zwiększyć elastyczność i zmniejszyć łamliwość (podobnie może wzmocnić rzęsy lub brwi);
  • dla zębów - może zmniejszyć liczbę szkodliwych bakterii w jamie ustnej.

Istnieją kontrowersje dotyczące wpływu oleju kokosowego na blizny i rozstępy. Pomimo kilku badań, efekty te nie zostały potwierdzone. Nie zaleca się stosowania oleju kokosowego do opalania, ponieważ nie zapewnia on wystarczającej ochrony przed promieniowaniem UV.

Pokaż więcej Pokaż mniej

Możesz być również zainteresowany