Słodzik z cykorii
Syrop z cykorii to naturalny, niskokaloryczny słodzik stosowany jako alternatywa dla tradycyjnego cukru. Syrop uzyskuje się poprzez ekstrakcję korzenia cykorii, który jest również wykorzystywany do produkcji kawy cykorii. Syrop z cykorii charakteryzuje się m.in:
- niska zawartość cukru,
- wysoka zawartość prebiotycznego błonnika inuliny,
- niski indeks glikemiczny,
- odpowiedni dla diabetyków,
- niższa słodycz niż cukru.
Syrop z cykorii może być stosowany do słodzenia kawy, herbaty i innych napojów, do aromatyzowania płatków śniadaniowych, naleśników lub jogurtu, a także jest stosowany w pieczeniu lub gotowaniu. Można również kupić aromatyzowane słodziki z cykorii, które nadają się jako polewy.
Oprócz diabetyków, 100% ekstrakt z korzenia jest również odpowiedni dla kobiet w ciąży i dzieci. Syrop z cykorii, ze względu na wysoką zawartość błonnika, może być nieodpowiedni dla osób z przewlekłymi chorobami układu pokarmowego.