S艂odzik z聽cykorii
Syrop z聽cykorii to naturalny, niskokaloryczny s艂odzik stosowany jako alternatywa dla tradycyjnego cukru. Syrop uzyskuje si臋 poprzez ekstrakcj臋 korzenia cykorii, kt贸ry jest r贸wnie偶 wykorzystywany do produkcji kawy cykorii. Syrop z聽cykorii charakteryzuje si臋 m.in:
- niska zawarto艣膰 cukru,
- wysoka zawarto艣膰 prebiotycznego b艂onnika inuliny,
- niski indeks glikemiczny,
- odpowiedni dla diabetyk贸w,
- ni偶sza s艂odycz ni偶 cukru.
Syrop z聽cykorii mo偶e by膰 stosowany do s艂odzenia kawy, herbaty i聽innych napoj贸w, do aromatyzowania p艂atk贸w 艣niadaniowych, nale艣nik贸w lub jogurtu, a聽tak偶e jest stosowany w pieczeniu lub gotowaniu. Mo偶na r贸wnie偶 kupi膰 aromatyzowane s艂odziki z聽cykorii, kt贸re nadaj膮 si臋 jako polewy.
Opr贸cz diabetyk贸w, 100% ekstrakt z聽korzenia jest r贸wnie偶 odpowiedni dla kobiet w ci膮偶y i聽dzieci. Syrop z聽cykorii, ze wzgl臋du na wysok膮 zawarto艣膰 b艂onnika, mo偶e by膰 nieodpowiedni dla os贸b z聽przewlek艂ymi chorobami uk艂adu pokarmowego.