Vilgain Falafel – wysoka zawartość białka roślinnego, jedno opakowanie wystarcza na 20 kulek, wegańskie i bezglutenowe
Vilgain Falafel – wysoka zawartość białka roślinnego, jedno opakowanie wystarcza na 20 kulek, wegańskie i bezglutenowe
Vilgain Falafel - tradycyjna wschodnioazjatycka mieszanka do przygotowania TOP kulek z ciecierzycy
Falafel to bliskowschodnie danie wegetariańskie w kształcie kulek. Powstaje z namoczonej i zmielonej ciecierzycy zmieszanej z ziołami, przyprawami i często mąką w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Następnie jest formowana w małe kulki lub placki i zwykle smażona, aby uzyskać chrupiącą zewnętrzną skórkę.
Ułatwiliśmy ci cały wysiłek i przygotowaliśmy błyskawiczną mieszankę falafeli, która pozwoli ci poczuć smak Arabii w zaledwie 10 minut.
Bogaty w białko roślinne
Czym byłby tradycyjny falafel bez ciecierzycy? Ciecierzyca, roślina strączkowa bogata w białko roślinne, błonnik, witaminy i minerały, stanowi ponad połowę składu naszej mieszanki. Resztę stanowią inne składniki, takie jak ryż lub amarantus, które uzupełniają profil odżywczy i smakowy kulek. Są one doprawione mistrzowsko dobraną kombinacją przypraw, która sprawi, że twój domowy falafel będzie smakował jak w arabskiej restauracji.
Wegańskie, bez GMO, bezglutenowe 🌾
Vilgain Falafel Mix to naturalnie wegańska mieszanka, w której nie ma ani grama glutenu czy genetycznie modyfikowanych składników. Dzięki procesowi ekstruzji mieszanka jest błyskawiczna, więc nie trzeba jej wcześniej namaczać ani długo przetwarzać. Ekstruzja zwiększa również dostępność składników odżywczych w żywności i zmniejsza ilość substancji antyodżywczych, co może dodatkowo poprawić strawność i wchłanianie białka i innych składników odżywczych.
20 kulek falafel w każdym opakowaniu
Jedno opakowanie (200 g) zawiera około 20 kulek falafel, co daje 2‑4 porcje. Zależy to od tego, czy zamierzasz jeść falafel jako danie główne, czy tylko jako część sałatki (na przykład). Świetnie smakuje w chlebie pita, z sosem jogurtowym lub hummusem, pastą sezamową, warzywami itp. Przygotowanie jest niezwykle szybkie i proste.
Vilgain Falafel w punktach:
- błyskawiczna mieszanka do przygotowania tradycyjnego azjatyckiego dania
- kulki z ciecierzycy doprawione mieszanką przypraw
- naturalnie wegańskie, bez GMO i bezglutenowe
- bogate w białko roślinne i błonnik
- doprawione przyprawami według tradycyjnej receptury
- szybka i łatwa w przygotowaniu
Składniki
Ciecierzyca 59%, mączka kukurydziana, ryż, sól, suszony czosnek, suszona cebula, mieszanka przypraw(kolendra, kminek, ziele angielskie, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, pieprz), ziarno amarantusa.
Tabele kaloryczne
100 g | |
Wartość energetyczna | 1646 kJ / 395 kcal |
Tłuszcz | 3,8 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,8 g |
Węglowodany | 55 g |
- w tym cukry | 4,4 g |
Błonnik | 14 g |
Białko | 14,5 g |
Sól | 3,3 g |
Sposób użycia
- Do 200 g mieszanki wlać 300 ml zimnej wody i 2 łyżeczki oleju.
- Ciasto dokładnie wymieszać i odstawić na 5 minut.
- Zwilżonymi dłońmi uformować kulki i smażyć na głębokim tłuszczu w temperaturze 190‑200°C na złoty kolor.
Uwaga
- Żywność.
- Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
- Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.
- Vilgain s.r.o., Smetanova 1022/19, 602 00 Brno, Czechy, NIP 29269555.