Zapraszamy na wilgotne placki z buraków. Zamiast bułki tartej użyliśmy mieszanki falafel, która dodaje potrawie więcej białka, a także wyjątkowy smak azjatyckich przypraw. Ponadto, w mgnieniu oka otrzymasz prosty posiłek, który idealnie nadaje się do pudełka na wynos do szkoły lub pracy. A jeśli chcesz, możesz dodać trochę tłuczonych ziemniaków, dobrą sałatkę lub mięso. Pozostawiamy to tobie.
1 porcja zawiera.
- 463 kcal
- 49 g węglowodanów
- 18 g tłuszczów
- 26 g białka
Na 2 porcje
- 300 g buraków
- 100 g Seru typu bałkańskiego
- 100 g Vilgain mieszanki falafeli
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta suszonego czosneku
- 100 g kwaśnej śmietany
- 50 g Ogórków
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta świeżych ziół
- 1 kubek roszpunki
Przygotowanie
-
Najpierw ugotuj buraki do miękkości. Możesz również użyć gotowych buraków. -
Następnie umieść ugotowane buraki, ser bałkański lub feta, szczyptę soli i szczyptę suszonego czosnku w blenderze. Zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
-
Przełóż do miski i dodaj mieszankę falafeli. Nastaw piekarnik na 190°C. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Uformuj mieszankę w równej wielkości placki. Umieść na blasze do pieczenia i piecz przez około 25 minut.
-
Ostudź przez kilka minut po upieczeniu. Podawaj ze świeżą sałatką i ulubionym dipem - my wybraliśmy tzatziki.