Vilgain Olej MCT z kokosa C8 – wysoka zawartość kwasu kaprylowego, 100% pochodzenia naturalnego, ze Sri Lanki
Vilgain Olej MCT z kokosa C8 – wysoka zawartość kwasu kaprylowego, 100% pochodzenia naturalnego, ze Sri Lanki
Vilgain Olej kokosowy MCT C8 - wysokiej jakości korzystny olej
Olej MCT, popularny tłuszcz roślinny wytwarzany z miąższu kokosa, znany jest ze swoich pozytywnych właściwości zdrowotnych. Jest on metabolizowany inaczej niż konwencjonalne tłuszcze i może być szybciej wykorzystywany jako źródło energii.
Co najmniej 99% kwasu kaprylowego (C8)
Wysokie stężenie C8 uzyskaliśmy poprzez frakcjonowanie surowego oleju kokosowego. Proces ten usuwa inne kwasy tłuszczowe, które normalnie występują w oleju. Według badań C8 jest najskuteczniejszym i najsilniejszym kwasem tłuszczowym [1, 2]. Niższej jakości oleje MCT często zawierają niewielkie ilości kwasu kaprylowego lub są rozcieńczane tańszymi olejami roślinnymi.
Pozytywny wpływ na trawienie i źródło szybkiej energii
Olej MCT znalazł zastosowanie przede wszystkim ze względu na swój pozytywny wpływ na trawienie. Badania [3, 4] wykazały, że poprawia on zdrowie jelit i wchłanianie składników odżywczych z przyjmowanych pokarmów oraz pozytywnie wpływa na mikrobiotę jelitową. W ciągu kilkudziesięciu minut po spożyciu jest przetwarzany przez wątrobę i nie jest magazynowany jak konwencjonalne tłuszcze. Dla osób aktywnych szczególnie ważna będzie jednak jego zdolność do bardzo szybkiego i czystego dostarczania organizmowi energii, co może przyczynić się do poprawy wyników wytrzymałościowych. W badaniu [5] odnotowano wpływ na zmniejszenie produkcji kwasu mlekowego, który naturalnie gromadzi się w mięśniach podczas uprawiania sportu i negatywnie wpływa na ogólną wydajność.
Inne badania [6, 7] udokumentowały zwiększone uwalnianie hormonów peptydu YY i leptyny po spożyciu oleju MCT, co może prowadzić do zwiększenia sytości i zmniejszenia apetytu.
Doskonała przyswajalność
Oleje MCT rozkładają się na kwasy tłuszczowe (FA) i są wchłaniane szybciej niż konwencjonalne tłuszcze. Przemieszczają się przez krwiobieg prosto do wątroby, gdzie są utleniane przez mitochondria i wytwarzają acetylo-CoA jako użyteczne źródło energii dla sportowców wytrzymałościowych lub substrat do tworzenia ciał ketonowych. Tłuszcze MCT są wykorzystywane bardziej efektywnie niż zwykłe tłuszcze i mają mniejszą tendencję do odkładania się w magazynach tłuszczu.
W sałatkach, kaszach, kawie, koktajlach, po prostu wszędzie
Olej ma neutralny smak i aromat, więc można go dodać do dowolnego dania lub napoju, aby go wzbogacić. Może być również spożywany samodzielnie.
Vilgain Olej kokosowy MCT C8 w punktach:
- wysokiej jakości olej MCT z miąższu kokosa
- 100% naturalnego pochodzenia
- wysoka zawartość kwasu kaprylowego (C8)
- doskonałe źródło energii dla ciała i mózgu
- bez smaku i zapachu
Składniki
100 % olej kokosowy MCT.
Kraj pochodzenia: Sri Lanka
Tabele kaloryczne
100 g | 15 g | |
Wartość energetyczna | 3478 kJ / 846 kcal | 522 kJ / 127 kcal |
Tłuszcz | 94 g | 14 g |
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 94 g | 14 g |
Węglowodany | 0 g | 0 g |
- w tym cukry | 0 g | 0 g |
Białko | 0 g | 0 g |
Sól | 0 g | 0 g |
Dawkowanie: 15 ml (1 łyżka)
Dawki w opakowaniu: 33
Instrukcja stosowania:
- Początkowo należy zacząć od mniejszej porcji: łyżeczka (5 ml).
- 5 łyżek stołowych (5 ml).
- Przyjmować 1 porcję dziennie.
- Nie nadaje się do gotowania w temperaturze powyżej 120 °C (120 °F).
Uwaga
- Żywność.
- Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.
- Vilgain s.r.o., Smetanova 1022/19, 602 00 Brno, Czechy, NIP 29269555.