Czym jest olej MCT?
Oleje MCT to zdrowe tłuszcze średniołańcuchowe (ze średniołańcuchowych trójglicerydów) pozyskiwane z miąższu orzechów kokosowych. Nie jest to więc zwykły olej kokosowy, który ma inny skład kwasów tłuszczowych. Za najcenniejsze tłuszcze uważa się kwas kaprylowy (określany jako C8) i kwas kaprynowy (C10). Są to bardziej przyswajalne tłuszcze i mają wiele zastosowań w żywieniu zdrowotnym i sportowym.
Działanie olejów MCT
Stosowanie olejów kokosowych MCT wiąże się z szeregiem korzyści zdrowotnych. Oleje MCT mogą
- promować zdrowie serca (zapobieganie chorobom układu krążenia),
- poprawiać funkcje poznawcze mózgu
- wspomagać trawienie i odbudowywać mikrobiom jelitowy,
- łagodzić objawy choroby Alzheimera lub epilepsji.
Ponadto są one coraz bardziej popularne jako suplement diety dla sportowców. Dzięki szybkiemu i łatwemu wchłanianiu, tłuszcze MCT (C6‑C10) działają jako natychmiastowe źródło energii - są natychmiast przetwarzane przez wątrobę i nie są magazynowane jak konwencjonalne tłuszcze. Wpływają także na produkcję mleczanu, co zapewnia większą wytrzymałość sportową.
Znajdują również zastosowanie w dietach redukcyjnych, gdyż promują termogenezę. Mają też swoje miejsce wśród zwolenników diety keto, gdyż pomagają wywołać stan ketozy.
Zastosowanie olejów MCT
Dzięki neutralnemu smakowi i aromatowi mają niezliczone możliwości zastosowania w kuchni w sałatkach, dressingach czy smoothie. W gorącej kuchni należy wziąć pod uwagę punkt dymienia wynoszący około 160 °C. Zalecana dawka to 10‑15 ml (2‑3 łyżki stołowe) dziennie. Na początku lepiej jest stosować mniejsze dawki, ponieważ oleje MCT mogą mieć działanie przeczyszczające.