Sosy sojowe

Produktów: 3
Sortowanie
:
Domyślnie
Vilgain Sos sojowy w sprayu
Vilgain Sos sojowy w sprayu ⁠–⁠ bezglutenowy sos z wyselekcjonowanych ziaren z Holandii, bez GMO, z praktycznym dozownikiem
200 ml
24,90 zł
Vilgain Sos sojowy Tamari BIO
Vilgain Sos sojowy Tamari BIO ⁠–⁠ gęsty, aromatyczny sos z upraw ekologicznych
250 ml
114
19,90 zł
Vilgain Spraye ⁠–⁠ wygodne opakowania olejów i sosów w sprayu, łatwe dozowanie, wykonane z najwyższej jakości składników
99,60 zł
124,50 zł

Wysokiej jakości sosy sojowe

Większość ludzi kojarzy sos sojowy przede wszystkim z jedzeniem sushi. Jednak sos sojowy stanowi solidną podstawę kuchni azjatyckiej, gdzie odgrywa niezastąpioną rolę w przygotowywaniu marynat, sosów, dressingów, a także zup, sałatek i dań jednogarnkowych.

Ziarna soi mają specyficzny lekko słodkawy smak i charakteryzują się wysoką zawartością soli. Dzięki zawartości kwasu glutaminowego mają zdolność podkreślania innych smaków, a tym samym dodawania potrawom dodatkowego wymiaru smakowego - tzw. smaku umami.

Rodzaje sosów sojowych

Aby zrozumieć wszystkie rodzaje sosów sojowych i dowiedzieć się, jak prawidłowo ich używać, prawdopodobnie trzeba by wziąć udział w specjalistycznym kursie. Podstawowe rodzaje sosów sojowych to:

  • Shoyu to tradycyjny sos sojowy, który jest wytwarzany z ziaren soi i pszenicy. Nadaje się do gotowania na zimno lub do przyprawiania gotowych potraw.
  • Tamari powstaje jako produkt uboczny produkcji pasty miso, dzięki czemu jest naturalnie bezglutenowy. W przeciwieństwie do sosu Shoyu, jest on ciemniejszy i bardziej aromatyczny, przez co lepiej nadaje się do gotowania.

Wśród sosów Shoyu rozróżnia się również sosy jasne i ciemne, które różnią się czasem dojrzewania. Przepisy kuchni chińskiej zwykle wymagają jasnego sosu sojowego, podczas gdy kuchnia japońska tradycyjnie używa ciemnego sosu sojowego. Słodki sos soj owy wytwarzany z soi i cukru jest popularny w Indonezji. Inne azjatyckie sosy, takie jak Hoisin, również bazują na soi, Teriyaki lub Ponzu.

Alternatywą dla sosów sojowych jest kokosowy sos amino, który jest również odpowiedni dla osób z alergią na soję.

Pokaż więcej Pokaż mniej