Zielone superfoods
Super Greens, lub po prostu Greens, to mieszanka odwodnionej zielonej żywności, która jest bogata w witaminy minerały, przeciwutleniacze, białka i inne substancje bioaktywne. W składzie supergreens najczęściej można znaleźć:
- chlorella to słodkowodna alga, która charakteryzuje się najwyższą znaną zawartością chlorofilu, który ma właściwości przeciwutleniające. Zawiera znaczne ilości błonnika, żelaza i witamin z grupy B;
- spirulina jest również klasyfikowana jako alga i jest jednym z najbogatszych roślinnych źródeł białka (ponad 50%); zawiera również barwnik fikocyjaninę, który ma silne działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne;
- młody jęczmień i młoda pszenica są odżywczo podobne do wczesnych stadiów znanych zbóż. Młoda pszenica zawiera większą ilość białka i ma lekko ziemisty smak, dlatego często łączy się ją np. z sokiem jabłkowym.
Inne zielone pokarmy, które można znaleźć w supergreens obejmują matcha, moringa, jarmuż, szpinak, brokuły, lucerna czy mięta. Zawartość niektórych adaptogenów (maca, ashwagandha, żeń-szeń), grzybów witalnych i enzymów trawiennych.
Dzięki zawartym substancjom Super Greens mają działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne oraz mogą wspierać prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego, odpornościowego lub sercowo‑naczyniowego. Chociaż stosowanie super zielonych produktów może wspierać ogólny stan zdrowia, nie powinny one zastępować spożywania zróżnicowanej diety, w tym owoców i warzyw.