Suplementy diety z żeń-szeniem
Żeń-szeń, znany również jako żeń-szeń koreański, to wieloletnie zioło stosowane w tradycyjnej medycynie chińskiej. Jego składnikami aktywnymi są ginsenozydy - saponiny charakterystyczne wyłącznie dla roślin z gatunku Panax. Oprócz żeń-szenia koreańskiego można spotkać również żeń-szeń amerykański, wietnamski czy japoński, jednak zawierają one mniej składników aktywnych.
Nazwa żeń-szeń stosowana jest również w odniesieniu do niektórych innych ziół, które nie należą do rodzaju Pana x, a ich substancje czynne nie są ginsenozydami. Należą do nich żeń-szeń indyjski (ashwagandha), żeń-szeń syberyjski (eleutherococcus) i żeń-szeń peruwiański (maca).
Działanie żeń-szenia
Żeń-szeń jest jednym z tzw. adaptogenów - substancji, które pomagają ludzkiemu organizmowi przystosować się do stresu fizycznego i psychicznego. Oprócz pozytywnego wpływu na układ odpornościowy, potwierdzone działanie żeń-szenia obejmuje:
- poprawę funkcji poznawczych i pamięci
- promowanie libido i funkcji seksualnych,
- pozytywny wpływ na układ sercowo‑naczyniowy,
- regulację poziomu cukru we krwi.
Ponadto, żeń-szeń może wspierać wyniki sportowe, łagodzić objawy związane z menopauzą, a także działa jako przeciwutleniacz.
Dawkowanie żeń-szenia
Żeń-szeń jest zwykle przyjmowany jako samodzielny suplement diety, herbata lub jako część złożonych multiwitamin i innych suplementów. Ekstrakt z żeń-szenia zaleca się przyjmować w dziennych dawkach od 200‑400 mg. W przypadku innych rodzajów żeń-szenia, zalecana dzienna dawka może się różnić w zależności od ilości zawartych ginsenozydów.