Czym jest matcha?
Matcha, znana również jako matcha, to rodzaj japońskiej zielonej herbaty znanej z typowego zielonkawo-żółtego koloru, pudrowej konsystencji i rytualnej metody przygotowania. Matcha w proszku jest, ze względu na wyższą zawartość chlorofilu (spowodowaną ograniczonym dostępem do światła słonecznego przed zbiorem), bogata w aminokwasy i przeciwutleniacze.
Działanie matchy
Matcha w proszku jest szczególnie znana jako świetny środek pobudzający, który promuje funkcje mózgu - uwagę, pamięć i reakcję. Charakteryzuje się wyższą zawartością kofeiny w porównaniu do klasycznej zielonej herbaty, ale dzięki zawartości L‑teaniny nie powoduje późniejszego spadku poziomu energii. Ponadto L‑teanina działa uspokajająco i zwalcza stres fizyczny i psychiczny.
Ze względu na swoje działanie przeciwutleniające, spożycie matchy zostało również powiązane z zapobieganiem chorobom przewlekłym i nowotworom, regulacją poziomu cholesterolu i promowaniem ogólnego zdrowia serca. Dzięki zawartości EGCG, zielona herbata matcha może wspomagać spalanie tłuszczu.
Matcha znalazła również swoje miejsce w pielęgnacji skóry - prosta domowa maseczka wykonana z proszku matcha i wody może mieć pozytywny wpływ na skórę trądzikową lub suchą. Ponadto substancje zawarte w matcha mają działanie przeciwstarzeniowe.
Skutki uboczne stosowania matchy są zazwyczaj związane z zwiększonym spożyciem kofeiny - kołatanie serca, drżenie, niestrawność czy bóle głowy. Dlatego dobrym pomysłem jest monitorowanie całkowitego spożycia kofeiny w ciągu dnia.
Jak przygotowuje się herbatę matcha?
Tradycyjne przygotowanie herbaty matcha, bez którego niektórzy nie wyobrażają sobie jej spożywania, obejmuje specjalną miskę, w której proszek matcha miesza się z gorącą wodą. Mieszanina jest następnie ubijana unikalną trzepaczką, aż utworzy się pianka. Nowoczesną i szybką alternatywą jest przygotowanie matchy w shakerze.
Matcha w proszku ma również zastosowanie w wypiekach - cukierkach, ciasteczkach, sernikach - lub w przygotowywaniu napojów - spróbuj naszej mrożonej matcha latte.