Czym jest matcha?
Matcha, znana r贸wnie偶 jako matcha, to rodzaj japo艅skiej zielonej herbaty znanej z聽typowego zielonkawo-偶贸艂tego koloru, pudrowej konsystencji i聽rytualnej metody przygotowania. Matcha w proszku jest, ze wzgl臋du na wy偶sz膮 zawarto艣膰 chlorofilu (spowodowan膮 ograniczonym dost臋pem do 艣wiat艂a s艂onecznego przed zbiorem), bogata w aminokwasy聽i聽przeciwutleniacze.
Dzia艂anie matchy
Matcha w proszku jest szczeg贸lnie znana jako 艣wietny 艣rodek pobudzaj膮cy, kt贸ry promuje funkcje m贸zgu聽- uwag臋, pami臋膰 i聽reakcj臋. Charakteryzuje si臋 wy偶sz膮 zawarto艣ci膮 kofeiny w por贸wnaniu do klasycznej zielonej herbaty, ale dzi臋ki zawarto艣ci L鈥憈eaniny nie powoduje p贸藕niejszego spadku poziomu energii. Ponadto L鈥憈eanina dzia艂a uspokajaj膮co i聽zwalcza stres fizyczny i聽psychiczny.
Ze wzgl臋du na swoje dzia艂anie przeciwutleniaj膮ce, spo偶ycie matchy zosta艂o r贸wnie偶 powi膮zane z聽zapobieganiem chorobom przewlek艂ym i聽nowotworom, regulacj膮 poziomu cholesterolu i聽promowaniem og贸lnego zdrowia serca. Dzi臋ki zawarto艣ci EGCG, zielona herbata matcha mo偶e wspomaga膰 spalanie t艂uszczu.
Matcha znalaz艂a r贸wnie偶 swoje miejsce w piel臋gnacji sk贸ry聽- prosta domowa maseczka wykonana z聽proszku matcha i聽wody mo偶e mie膰 pozytywny wp艂yw na sk贸r臋 tr膮dzikow膮 lub such膮.聽Ponadto substancje zawarte w matcha maj膮 dzia艂anie przeciwstarzeniowe.
Skutki uboczne stosowania matchy s膮 zazwyczaj zwi膮zane z聽zwi臋kszonym spo偶yciem kofeiny聽- ko艂atanie serca, dr偶enie, niestrawno艣膰 czy b贸le g艂owy. Dlatego dobrym pomys艂em jest monitorowanie ca艂kowitego spo偶ycia kofeiny w ci膮gu dnia.
Jak przygotowuje si臋 herbat臋 matcha?
Tradycyjne przygotowanie herbaty matcha, bez kt贸rego niekt贸rzy nie wyobra偶aj膮 sobie jej spo偶ywania, obejmuje specjaln膮 misk臋, w kt贸rej proszek matcha miesza si臋 z聽gor膮c膮 wod膮. Mieszanina jest nast臋pnie ubijana unikaln膮 trzepaczk膮, a偶 utworzy si臋 pianka. Nowoczesn膮 i聽szybk膮 alternatyw膮 jest przygotowanie matchy w shakerze.
Matcha w proszku ma r贸wnie偶 zastosowanie w wypiekach聽- cukierkach, ciasteczkach, sernikach聽- lub w przygotowywaniu napoj贸w聽- spr贸buj naszej mro偶onej matcha latte.