Vilgain Bulgur – lekkostrawne zboże o lekko orzechowym smaku
Vilgain Bulgur – lekkostrawne zboże o lekko orzechowym smaku
Vilgain Bulgur - łamana pszenica o uniwersalnym zastosowaniu w kuchni
Mały jak ziarnko ryżu, ale o barwie jasnej ochry, czasem nawet brązowej. Tak w skrócie można opisać bulgur - kiełkującą, grubo łamaną i gotowaną pszenicę, która z daleka przypomina swoją kuzynkę.
Bałkański klejnot
Bulgur nie jest często spotykany w kuchni czeskiej, ale jego początki sięgają byłej Jugosławii, Libanu i Bliskiego Wschodu, gdzie nadal jest bardzo popularny, zwłaszcza w daniach narodowych, takich jak tabouli, pilaw, falafel czy kibbeh.
Pożywna żywność, którą łatwo przygotować
Bulgur pszenny jest idealnym składnikiem, jeśli jesteś w pośpiechu i potrzebujesz ugotować coś szybkiego i pożywnego. Możesz przygotować proste improwizowane risotto, różne warianty zimnych sałatek lub proste połączenie z plastrem mięsa. Oprócz łatwości przygotowania, bulgur oferuje lekko orzechowy smak, którym możesz się cieszyć bez wzdęć.
Vilgain Bulgur w punktach:
- grubo łamana i gotowana pszenica
- popularny przysmak z Bałkanów i Bliskiego Wschodu
- szybki i łatwy w przygotowaniu
- łatwy do strawienia bez wzdęć
- nadaje się jako dodatek do dań, sałatek, farszów lub z mięsem
- lekko orzechowy smak
Składniki
Pszenica bulgur grubo mielona 100%.
Alergeny są zaznaczone pogrubioną czcion ką w składzie produktu.
Tabele kaloryczne
100 g | |
Wartość energetyczna | 1503 kJ / 359 kcal |
Tłuszcz | 2,3 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,3 g |
Węglowodany | 77 g |
- w tym cukry | 0 g |
Białko | 10,8 g |
Sól | 0 g |
Instrukcja użytkowania:
- Bulgur dokładnie wypłukać, zalać wrzątkiem (proporcja 2:1, woda:bulgur), dodać sól i kroplę oleju.
- Gotuj przez 2 minuty i pozostaw na wolnym ogniu przez kolejne 20 minut.
Uwaga
- Żywność.
- Przechowywać w chłodnym, suchym miejscu z dala od bezpośredniego światła słonecznego, ciepła i wilgoci.
- Vilgain s.r.o., Smetanova 1022/19, 602 00 Brno, Czechy, NIP 29269555.