Chociaż kawa jest świetnym rozwiązaniem, aby uniknąć nadmiernego porannego ziewania, jako że kofeina stymuluje naszą sprawność umysłową i fizyczną.Jednak tradycyjna kawa może nie każdemu odpowiadać.
Niektórym osobom kawa może nie odpowiadać, ale mimo to są chwile, kiedy po prostu potrzebują kopa. Dlatego w dzisiejszym artykule przyjrzymy się kilku alternatywom dla tradycyjnej kawy, tak aby skutecznie zastąpić klasyczną małą czarną.
Nie ma wątpliwości, że kawa jest dobra dla zdrowia. Ale co zrobić, jeśli jej nie lubimy lub nie chcemy jej pić?
W Internecie można znaleźć wiele dyskusji, artykułów i badań na temat kofeiny. Czy kawa jest korzystna czy nie, z mlekiem czy bez... Kawa jest ceniona za swój pyszny smak, specyficzny aromat i działanie przeciwutleniające lub pobudzające.
Kofeina występuje nie tylko w kawie czy guaranie, ale jest również składnikiem spalaczy tłuszczu czy przedtreningówek. Kofeinę można znaleźć również w różnego rodzaju herbatach czy napojach, którym przyjrzymy się w dzisiejszym artykule.
1. Yerba Mate
Yerba mate jest często nazywana napojem bogów. Co kryje się za tym określeniem? Wysuszone i pokruszone liście ostrokrzewu paragwajskiego z Ameryki Południowej. Yerba mate zawiera w szczególności trzy substancje pobudzające: kofeinę, teobrominę i teofilinę, która posiada między innymi działanie przeciwzapalne. Mówi się, że napój ten ma moc kawy, korzyści zdrowotne herbaty i przynosi przyjemność jak czekolada.
Yerba mate ma charakterystyczny ziemisty smak. Zawiera saponiny, które są gorzkimi związkami o działaniu przeciwzapalnym. Jedna filiżanka Yerba Mate (150 ml) zawiera średnio 78 mg kofeiny, co jest podobną ilością do tej zawartej w jednej filiżance espresso, która zawiera średnio 70‑100 mg kofeiny.
Do przygotowania herbaty używa się zarówno ekstraktu, jak i pokruszonych liści, przy czym jedna łyżeczka wystarcza na jedną filiżankę.
Yerba Mate BIO
2. Zielona herbata
Zielona herbata jest jednym z najbardziej znanych naturalnych stymulantów. W jednej filiżance zielonej herbaty znajdziemy średnio nieco mniej niż 30 mg kofeiny, a dodatkowo taniny oraz aminokwas l‑teaninę, która może wspierać pozytywny wpływ kofeiny na sprawność umysłową, jednocześnie łagodząc jej zbyt intensywny efekt początkowy.
Zielona herbata zawiera między innymi katechiny, z których najbardziej znanym jest tak zwany EGCG (galusan epigallokatechiny). EGCG to naturalna substancja o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym, może odgrywać rolę ochronną przed rozwojem chorób sercowo‑naczyniowych lub nowotworowych. Jedna filiżanka zielonej herbaty zawiera około 30‑40 mg EGCG.
Oprócz zielonej herbaty możemy również sięgnąć po czarną herbatę, na przykład o zawartości kofeiny około 47 mg, lub białą herbatę, charakteryzującą się podobnym działaniem.
Herbata zielona Gunpowder BIO
3. Japońska herbata Matcha
Ta w 100% zielona herbata bogata w przeciwutleniacze zyskała ostatnio ogromną popularność - i nic w tym dziwnego. Herbata Matcha wspomaga koncentrację, lepszą pamięć i dobry nastrój. Dzięki kofeinie i aminokwasowi l‑teaninie, który łagodzi działanie kofeiny, po wypiciu herbaty nie występuje potencjalny nagły spadek energii. Synergia ta działa podobnie w tradycyjnej zielonej herbacie.
Podobnie jak zielona herbata, matcha ma działanie przeciwutleniające i może nieco przyspieszyć nasz metabolizm. W przeciwieństwie do tradycyjnej zielonej herbaty, herbata matcha jest wytwarzana z całych liści drzewa herbacianego, które są cieniowane na krótko przed zbiorem. Powoduje to bardziej intensywną produkcję chlorofilu i przeciwutleniaczy. Liście są następnie suszone i mielone na proszek. W tradycyjnej zielonej herbacie matcha liście nie są fermentowane, co zapobiega ich utlenianiu.
Japońska Matcha BIO
4. Guarana
Nasiona guarany zawierają do sześciu razy więcej kofeiny niż tradycyjne ziarna kawy. Oprócz samej kofeiny, guarana zawiera teobrominę i teofilinę, które również stymulują centralny układ nerwowy, pomagając poprawić koncentrację, skupienie i czujność.
Nawet w przypadku guarany powinniśmy uważać na spożycie kofeiny, ponieważ w zależności od produktu zawiera ona 18‑32 mg kofeiny na tabletkę.
5. Maca
Maca to nie tylko niezwykły afrodyzjak, który oferuje znacznie więcej niż poprawę pamięci, wzrost energii czy poprawę odporności psychicznej. Maca może mieć również pozytywny wpływ na zdrowie psychiczne, a dodatkowo zawiera witaminy, takie jak witamina C, B1, B2 i minerały, takie jak wapń, potas i cynk.
Ponadto napój ten pomaga zwiększyć libido zarówno u mężczyzn, jak i kobiet. W przypadku mężczyzn, czarna i żółta maca pomaga w płodności poprzez pozytywny wpływ na zwiększenie liczby plemników i ich ruchliwość.
Badanie z wykorzystaniem kwestionariusza samoobserwacji wykazało, że grupa stosująca maca odczuwała wyższy poziom odczuwanej energii w porównaniu z grupą, która nie stosowała maca. Konieczne są jednak dalsze prace w celu zbadania mechanizmu działania tego zjawiska.
Sproszkowany korzeń maca można dodawać do owsianek, koktajli lub pić zmieszany z ulubionym płynem (np. z wodą lub sokiem). Skuteczna dzienna dawka wynosi od 1500 do 3000 mg.
Maca BIO
6. Koralowiec jeżowaty
To nie jest klasyczna herbata, ale raczej grzyb. Miesza się go ze świeżo parzoną kawą, aby napój miał synergiczne działanie wspomagające koncentrację i poprawiające wydolność sportową. Może również okazać się pomocny w sytuacjach, gdy musimy radzić sobie ze stresem lub problemami żołądkowymi.
Niektóre badania sugerują nawet, że napój z tego popularnego grzyba może mieć działanie zapobiegawcze przeciwko chorobom neurodegeneracyjnym, takim jak choroba Alzheimera.
Grzyb ten, podobnie jak płatki owsiane, zawiera betaglukany, które są biologicznie aktywnymi substancjami wspierającymi między innymi funkcje odpornościowe, oraz erinacyny, które pomagają zmniejszyć ból i mają pozytywny wpływ na neuroplastyczność.
7. Kombucha
Kombucha jest wytwarzana z zielonej lub czarnej herbaty i ma słodko‑kwaśny smak. Zawiera również kwas glukuronowy, który może wiązać szkodliwe substancje, umożliwiając ich wydalanie razem z żółcią. Kombucha naturalnie zawiera kofeinę i inne alkaloidy pochodzące z użytej herbaty. Jej dużym atutem jest fakt, że zawiera bakterie probiotyczne, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Przy domowym przygotowywaniu kombuchy warto zadbać o czystość otoczenia i unikać zbyt długiej fermentacji (kilku tygodni lub nawet miesięcy). W przypadku zanieczyszczenia niepożądanymi bakteriami i ich namnażania, mogą powstać patogeny, które mogą być szkodliwe dla zdrowia.
Co warto zapamiętać?
Zdrowy styl życia nie oznacza, że musisz się w czymkolwiek ograniczać – dotyczy to zarówno diety, aktywności fizycznej, jak i picia kawy. Nawet 3–4 filiżanki kawy dziennie mogą chronić przed wieloma chorobami, a nawet wydłużyć życie.
Jeśli jednak z jakiegokolwiek powodu nie możesz pić tradycyjnej kawy, istnieje wiele alternatyw. Nie tylko dodadzą energii i witalności na co dzień lub przed treningiem, ale także wzbogacą organizm o cenne składniki, takie jak witaminy, antyoksydanty czy minerały wspierające jego funkcjonowanie.